Nazwa rośliny
Groszek cukrowy (łac. Pisum sativum var. saccharatum) znana też jako groszek zielony
Systematyka
bobowate > groch > groszek cukrowy

Wygląd groszku cukrowego

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
50 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój groszku cukrowego:
pnący, rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ozdobne liście, jadalne owoce
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
motylkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla groszku cukrowego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
5 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
rabata warzywna

Pielęgnacja groszku cukrowego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe szkodniki:
mszyce, oprzędzik pręgowany, strąkowiec grochowy, pachówka strąkóweczka

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, fosforowo-potasowy, kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Stanowisko pod uprawę groszku powinno być zasilone jesienią nawozami wieloskładnikowymi. Ponieważ roślina ma zdolność wiązania azotu z powietrza, nawozy azotowe są zbędne.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W pierwszej fazie wzrostu trzeba utrzymywać podłoże w stanie stale wilgotnym, później wystarczy nawadnianie w okresie suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec, sierpień