Nazwa rośliny
Grusza pospolita (łac. Pyrus communis) znana też jako grusza domowa, grusza uprawna
Systematyka
różowate > grusza > grusza pospolita

Wygląd gruszy pospolitej

Pochodzenie:
Azja Zachodnia, Azja Centralna
Roczne przyrosty:
30 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
500 cm - 1500 cm
Maksymalna szerokość:
300 cm - 600 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
30 lat


Pokrój gruszy pospolitej:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, zaokrąglony, stożkowy
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla gruszy pospolitej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, szczepienie


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja gruszy pospolitej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
rdza gruszy, parch gruszy
Typowe szkodniki:
kwieciak gruszowiec, miodówka gruszowa

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Cięcie ma na celu formowanie korony, redukcję zbyt wyrośniętych gałęzi oraz usuwanie pędów suchych i chorych.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Grusza dobrze znosi suszę, ale zwłaszcza młode drzewa należy regularnie podlewać, zwłaszcza w dłuższych okresach bez deszczu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień, wrzesień