Hortensja ogrodowa 'Otaksa' znana pod łacińską nazwą hydrangea macrophylla 'otaksa' to krzew.
Inne nazwy hortensji ogrodowej 'otaksa' to między innymi hortensja otaksa
Jej miejsce pochodzenia to Japonia, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród, ogród orientalny, ogród przydomowy, ogród japoński i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami hortensji ogrodowej 'otaksa' są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście i efektowne przebarwienie liści. Hortensja otaksa jest niejadalna.
Hortensja otaksa rośnie rocznie od 20 do 30 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 100 do 150 cm i szerokość od 100 do 150 cm. Pokrój hortensji ogrodowej 'otaksa' jest wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, wzniesiony i gęsty.
Hortensja otaksa ma kwiaty w kolorach takich jak różowy, biały, niebieski i fioletowy które kwitną w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień. Liście rośliny są zielone i eliptyczne
Hortensja otaksa to roślina, którą sadzimy w kwietniu i maju . Hortensja otaksa najbardziej lubi stanowisko półzacienione lub zacienione, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to obojętny, lekko kwaśny lub lekko zasadowy. Roślina jest dobra odporność na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce i przędziorki. hortensja otaksa wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd hortensji ogrodowej 'Otaksa'
Sadzenie i stanowisko dla hortensji ogrodowej 'otaksa'
Pielęgnacja hortensji ogrodowej 'Otaksa'
Terminy
| I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
| Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
| Należy wykopać krzew z całą bryłą korzeniową, zachowując jak najwięcej korzeni. | ||||||||||||
| Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
| Nawożenie | ||||||||||||
| Nawóz do hortensji. Nawozić raz na 2 tygodnie. | ||||||||||||
| Podlewanie | ||||||||||||
| Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie. Gleba powinna być stale wilgotna, ale nie przemoczona. | ||||||||||||





















