Nazwa rośliny
Jarząb mączny (łac. Sorbus aria) znana też jako mąkinia
Systematyka
różowate > jarząb > jarząb mączny

Wygląd jarzębu mącznego

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, Europa Zachodnia
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
300 cm - 1500 cm
Maksymalna szerokość:
400 cm - 800 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
30 lat


Pokrój jarzębu mącznego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, gęsty
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla jarzębu mącznego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 400 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, kompozycje, drzewo rodzinne

Pielęgnacja jarzębu mącznego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
zaraza ogniowa
Typowe szkodniki:
przędziorek owocowiec

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Regularnego podlewania wymagają młode drzewka oraz starsze w dłuższych okresach suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: