Nazwa rośliny
Jaśmin wielkolistny (łac. Jasminum sambac) znana też jako jaśminek wielkolistny, dzielżamin wielkolistny, jaśmin arabski
Systematyka
oliwkowate > jaśmin > jaśmin wielkolistny

Wygląd jaśminu wielkolistnego

Pochodzenie:
Indie, Sri Lanka, Bhutan
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 250 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój jaśminu wielkolistnego:
rozłożysty, pnący, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla jaśminu wielkolistnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, sadzonki wierzchołkowe, odkłady


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, podstawowa ziemia kwiatowa, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja jaśminu wielkolistnego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Stosuje się przesadzanie młodych roślin każdego roku, a dorosłych krzewów jaśminu raz na dwa-trzy lata.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Na początku okresu wegetacyjnego możliwe jest skracanie pędów jaśminu powodujące lepsze zagęszczenie krzewu, a w razie potrzeby również cięcie odmładzające.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Jaśmin powinien mieć podłoże stale umiarkowanie wilgotne, ale nie mokre.
Zimowanie
Jaśmin wielkolistny powinien zimować w jasnym pomieszczeniu w temperaturze 10-15 stopni. Wytrzymuje krótkotrwałe spadki temperatury do zera.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: