Nazwa rośliny
Juka gwatemalska (łac. Yucca guatemalensis) znana też jako juka słoniastostopa, juka słoniastostopowa, juka domowa
Systematyka
szparagowate > juka > juka gwatemalska

Wygląd juko gwatemalskiej

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa, Meksyk
Roczne przyrosty:
20 cm - 30 cm
Maksymalna wysokość:
150 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla juko gwatemalskiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
80 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, ziemia do palm
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja juko gwatemalskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Jukę gwatemalską należy przesadzać wiosną do świeżego podłoża i większej donicy co 2-3 lata. Starsze drzewka można przesadzać rzadziej.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Juka gwatemalska jest z natury mało rozgałęziona. Po przycięciu od czasu do czasu długich pędów można uzyskać poniżej cięcia nowe odrosty i bardziej gęsty pokrój rośliny.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin zielonych. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Jukę gwatemalską należy podlewać rzadko, ale obficie. Nie może natomiast tworzyć się zastój wody w doniczce.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w miesiącu.
W okresie spoczynku wystarczy obfite podlanie raz w miesiącu.
Zimowanie
Juka powinna przejść okres spoczynku w temperaturze 18-22 stopni, bez nawożenia i przy oszczędnym podlewaniu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: