Nazwa rośliny
Kalina japońska (łac. Viburnum plicatum)
Systematyka
piżmaczkowate > kalina > kalina japońska

Wygląd kaliny japońskiej

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
180 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
200 cm - 300 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój kaliny japońskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, lekko opadający, gęsty, nieregularny, krzaczasty
Kolor kwiatów:
biały, zielonawobiały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kaliny japońskiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, odkłady, szczepienie


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -18 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, szpalery, kompozycje

Pielęgnacja kaliny japońskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Podłoże nie powinno całkowicie wysychać. Kalina lubi podłoże stale umiarkowanie wilgotne.
Przygotowanie do zimowania
W chłodniejszych regionach potrzebna jest ochrona krzewu przed mrozem, ewentualnie przeniesienie pojemników do pomieszczenia.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: