Nazwa rośliny
Kamasja jadalna (łac. Camassia quamash) znana też jako kamasja niebieska, kamasja kwamasz, lilia preriowa
Systematyka
szparagowate > kamasja > kamasja jadalna

Kamasja jadalna znana pod łacińską nazwą camassia quamash to bylina.

Inne nazwy kamasji jadalnej to między innymi kamasja niebieska, kamasja kwamasz, lilia preriowa

Jej miejsce pochodzenia to zachodnie regiony Ameryki Północnej, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród skalny, ogród stepowy, ogród naturalny i łąka kwietna.

Podstawowymi walorami kamasji jadalnej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów i jadalna cebula. Kamasja niebieska jest jadalna.

Kamasja kwamasz rośnie rocznie od 25 do 40 cm i po 3 latach osiąga wysokość od 25 do 40 cm i szerokość od 20 do 40 cm. Pokrój kamasji jadalnej jest kępiasty, luźny, wzniesiony i w formie rozety.

Kamasja kwamasz ma kwiaty w kolorach takich jak niebieski, ciemnoniebieski i jasnoniebieski które kwitną w miesiącach maj i czerwiec. Liście rośliny są zielone i równowąskie

Lilia preriowa to roślina, którą sadzimy w wrześniu i październiku . Kamasja niebieska najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to nornica. lilia preriowa wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd kamasji jadalnej

Pochodzenie:
zachodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
25 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
25 cm - 40 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój kamasji jadalnej:
kępiasty, luźny, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, jadalna cebula
Kolor kwiatów:
niebieski, ciemnoniebieski, jasnoniebieski
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kamasji jadalnej

Termin sadzenia:
wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 35 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, cebulki przybyszowe


Gleba:
przepuszczalna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja kamasji jadalnej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Po kwitnieniu należy ściąć kwiatostany, chyba że czeka się na nasiona rośliny.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
W okresie wzrostu i kwitnienia roślina potrzebuje wilgotnego podłoża. Po kwitnieniu przechodzi w stan spoczynku i wtedy należy zaprzestać jej nawadniania.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych regionach celowe jest okrycie kamasji przed dużymi mrozami.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
cebula
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień, wrzesień
ikona podziel się Przekaż dalej