Nazwa rośliny
Kapusta sitowata (łac. Brassica juncea) znana też jako musztardowiec, gorczyca sarepska, kapusta sarepska
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta sitowata

Wygląd musztardowca

Pochodzenie:
Azja Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
30 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój musztardowca:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, luźny
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółty
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla musztardowca

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
15 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja musztardowca

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Kapusta sitowata wymaga regularnego nawadniania, ponieważ nie toleruje suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa