Nazwa rośliny
Kapusta warzywna brukselska (łac. Brassica oleracea var. gemmifera) znana też jako brukselka, kapusta brukselska
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta warzywna-brukselska

Uprawa brukselki krok po kroku - sadzenie, pielęgnacja, zbiór - porady praktyczne

Uprawa brukselki i uprawa kapusty pekińskiej cieszą się popularnością i zainteresowaniem, mimo tego, że ich hodowla nie jest wcale tak prosta. W przypadku kapusty brukselskiej, bo taka jest prawidłowa nazwa brukselki, istotne są jej właściwości odżywcze. Zobaczmy więc, jak uprawiać sadzonki brukselki i jej odmian oraz co warto wiedzieć o pielęgnacji tej rośliny.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach kapustnych.

Kapusta brukselska - charakterystyka

Kapusta brukselka, zdrobniale znana jako brukselka, należy do rodziny kapustowatych - Brassicaceae, obejmującej wiele gatunków roślin, zwłaszcza jadalnych. Całkowitą nazwą brukselki jest kapusta warzywna brukselska, co w łacińskim tłumaczeniu brzmi Brassica oleracea var. gemmifera.

Brukselka jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej, uprawianej już od XVIII wieku. Ta roślina dwuletnia charakteryzuje się długą, silnie ulistnioną i grubą łodygą, dorastającą do około 50-100 cm wysokości. Jej liście są pofałdowane, drobne i wydłużone. Przybierają one jasnozielony lub sinozielony kolor. W kątach, gdzie znajdują się małe główki, pojawiają się skrócone i ulistnione pędy boczne. Charakterystyczną cechą jest także pióropusz liści wyrastający na samym szczycie rośliny. W drugim roku hodowli możemy zauważyć pędy kwiatowe, które dorastają do około 150 cm wysokości i rosną z wierzchołka łodygi oraz pędów bocznych.

Ze względu na to, że kapusta brukselska ma bardzo dobrze rozwinięty i głęboki system korzeniowy, łatwiej jest pobierać jej składniki pokarmowe z głębi gleby. Pamiętajmy jednak, że brukselka, czyli małe główki, które są przez nas zjadane, nie nadaje się do długiego przechowywania, a już po 2-3 dniach zaczyna tracić smak. Nie możemy zapomnieć o właściwościach odżywczych, ponieważ tych w warzywie jest wiele. Brukselka ma bardzo potrzebne właściwości odżywcze, które potrzebne są nam do dobrego funkcjonowania. Między innymi jest ona źródłem potasu, magnezu, wapnia, a także witamin, w tym A, B1, B2 i B3, a dodatkowo ma najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin kapustowatych. Warto wiedzieć, że w brukselce znajduje się kwas foliowy oraz błonnik. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie?

Uprawa brukselki - jak uprawiać to warzywo w sposób prawidłowy?

Aby uprawa brukselki przebiegała prawidłowo, należy wiedzieć, jak uprawiać to warzywo i jego odmiany. Dlatego też musimy znać podstawowe wymagania dotyczące stanowiska i rodzaju gleby, w której uprawiamy rozsadę brukselki i sadzonki, ale również zabiegi pielęgnacyjne.

To, jak dobieramy stanowisko i jak uprawiamy kapustę brukselską, ma wpływ na jakość i ilość zbiorów. Dlatego też powinniśmy zapewnić jej gleby bogate w składniki pokarmowe, żyzne, średniociężkie, o ustabilizowanych stosunkach wodno-powietrznych i odczynie pH 6,5-7. Dobrze jest, gdy będą one zdrenowane i nie będą podmokłe, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór wody nie działa na nie dobrze. Między sadzonkami powinna być odpowiednia odległość (60 cm), bo zbyt duże nagromadzenie roślin w jednym miejscu prowadzi do opóźnienia wzrostu główek.

Hodowla powinna być prowadzona po okresie długiej i mroźnej zimy. Do rozmnożenia rośliny potrzebna jest rozsada brukselki. Musimy wiedzieć, że rozsada brukselki jest łatwiejszą metodą od siewu nasion i po rozpoczęciu produkcji jej w połowie IV, już po około 6-8 tygodniach mamy gotowe sadzonki do posadzenia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kapuście.

/p>

Zarówno odmiany, jak i sam gatunek wymagają systematycznego podlewania i nawożenia, szczególnie na lekkich glebach. Konieczne będzie również wapniowanie, jeśli gleby są kwaśne. Przez pierwszy miesiąc uprawy pamiętajmy o codziennym nawadnianiu, a w okresie silnego wzrostu po posadzeniu na miejsce stałe, zaczynamy nawożenie. Należy uważać, aby nie nawozić zbyt dużymi ilościami azotu. Kolejnym ważnym punktem pielęgnacji jest ogławianie w połowie IX.

Uprawa brukselki - jak wygląda zbiór i do czego jest ona stosowana

Kapusta brukselska to bardzo charakterystyczna roślina, dla której nie jest straszny spadek temperatur i naturalnie jej główki rozwijają się w temperaturze około 12oC. Dlatego też zbiór brukselek przypada na okres późnej jesieni, a nawet zimy. Jeśli mamy do czynienia z łagodną zimą, wtedy zbiór brukselek można przeprowadzać aż do II. Pamiętajmy jednak, że do zbioru nadają się brukselki, które mają około 2-3 cm średnicy, a ich liście ściśle do siebie przylegają i są w kolorze ciemnozielonym. Brukselki możemy zbierać na dwa sposoby, pierwszym z nich jest zbieranie brukselek jednorazowo, poprzez ścinanie całych roślin, a drugie to zbieranie stopniowe.

Jak doskonale już wiemy, kapusta brukselska traktowana jest już od dawna jako warzywo, którego jadalną częścią są główki liściowe. Pamiętajmy, że ich smak zależy od tego, jak była prowadzona uprawa brukselki. Główki możemy przygotować na różne sposoby, między innymi możemy je marynować, gotować, smażyć, piec, opiekać i grillować. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kiszeniu kapusty w domu?

Kapusta brukselska to warzywo posiadające swoich zwolenników, ale także istnieją osoby, które jej nie lubią. Po ugotowaniu brukselki stają się miękkie i uzyskują bardzo charakterystyczny smak. Można z nich stworzyć bardzo pyszne potrawy i są doskonałym dodatkiem obiadowym.

Wygląd brukselki

Pochodzenie:
Belgia
Roczne przyrosty:
50 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój brukselki:
wyprostowany, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla brukselki

Termin sadzenia:
maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 70 cm
Sposób rozmnażania:
rozsada
Dodatkowe informacje:
Rozsadę brukselki przygotowuje się z siewu na rozsadniku w okolicy połowy kwietnia. Można ją wysadzać do gruntu w końcu maja lub w pierwszej połowie czerwca.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, lekka, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja brukselki

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe szkodniki:
mszyce, śmietka kapuściana, pchełki ziemne, bielinek, wciornastek tytoniowiec

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Odcina się wierzchołek pędu, aby dojrzewające główki były większe, a ich dojrzewanie bardziej równomierne. Nie ogławia się roślin przeznaczonych na zbiór zimowy.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Brukselka potrzebuje regularnego nawadniania szczególnie w okresie wzrostu i tworzenia główek.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
główki liściowe
Termin zbiorów:
styczeń, luty, marzec, listopad, grudzień
ikona podziel się Przekaż dalej