Uprawa brukselki i uprawa kapusty
pekińskiej cieszą się popularnością i zainteresowaniem, mimo tego, że ich
hodowla nie jest wcale tak prosta. W przypadku kapusty brukselskiej, bo taka
jest prawidłowa nazwa brukselki, istotne są jej właściwości odżywcze. Zobaczmy
więc, jak uprawiać sadzonki brukselki i jej odmian oraz co warto wiedzieć o
pielęgnacji tej rośliny.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź
także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach kapustnych.
Kapusta brukselska - charakterystyka
Kapusta
brukselka, zdrobniale znana jako brukselka, należy do rodziny kapustowatych - Brassicaceae, obejmującej wiele gatunków
roślin, zwłaszcza jadalnych. Całkowitą nazwą brukselki jest kapusta warzywna
brukselska, co w łacińskim tłumaczeniu brzmi Brassica oleracea var. gemmifera.
Brukselka
jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej, uprawianej już od XVIII wieku. Ta
roślina dwuletnia charakteryzuje się długą, silnie ulistnioną i grubą łodygą,
dorastającą do około 50-100 cm wysokości. Jej liście są pofałdowane, drobne i
wydłużone. Przybierają one jasnozielony lub sinozielony kolor. W kątach, gdzie
znajdują się małe główki, pojawiają się skrócone i ulistnione pędy boczne.
Charakterystyczną cechą jest także pióropusz liści wyrastający na samym
szczycie rośliny. W drugim roku hodowli możemy zauważyć pędy kwiatowe, które
dorastają do około 150 cm wysokości i rosną z wierzchołka łodygi oraz pędów
bocznych.
Ze
względu na to, że kapusta brukselska ma bardzo dobrze rozwinięty i głęboki
system korzeniowy, łatwiej jest pobierać jej składniki pokarmowe z głębi gleby.
Pamiętajmy jednak, że brukselka, czyli małe główki, które są przez nas zjadane,
nie nadaje się do długiego przechowywania, a już po 2-3 dniach zaczyna tracić
smak. Nie możemy zapomnieć o właściwościach odżywczych, ponieważ tych w
warzywie jest wiele. Brukselka ma bardzo potrzebne właściwości odżywcze, które
potrzebne są nam do dobrego funkcjonowania. Między innymi jest ona źródłem
potasu, magnezu, wapnia, a także witamin, w tym A, B1, B2
i B3, a dodatkowo ma najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin
kapustowatych. Warto wiedzieć, że w brukselce znajduje się kwas foliowy oraz
błonnik. A
może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie?
Uprawa brukselki - jak uprawiać to warzywo w sposób prawidłowy?
Aby
uprawa brukselki przebiegała prawidłowo, należy wiedzieć, jak uprawiać to
warzywo i jego odmiany. Dlatego też musimy znać podstawowe wymagania dotyczące
stanowiska i rodzaju gleby, w której uprawiamy rozsadę brukselki i sadzonki,
ale również zabiegi pielęgnacyjne.
To,
jak dobieramy stanowisko i jak uprawiamy kapustę brukselską, ma wpływ na jakość
i ilość zbiorów. Dlatego też powinniśmy zapewnić jej gleby bogate w składniki
pokarmowe, żyzne, średniociężkie, o ustabilizowanych stosunkach
wodno-powietrznych i odczynie pH 6,5-7. Dobrze jest, gdy będą one zdrenowane i
nie będą podmokłe, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór wody nie działa na
nie dobrze. Między sadzonkami powinna być odpowiednia odległość (60 cm), bo
zbyt duże nagromadzenie roślin w jednym miejscu prowadzi do opóźnienia wzrostu
główek.
Hodowla
powinna być prowadzona po okresie długiej i mroźnej zimy. Do rozmnożenia
rośliny potrzebna jest rozsada brukselki. Musimy wiedzieć, że rozsada brukselki
jest łatwiejszą metodą od siewu nasion i po rozpoczęciu produkcji jej w połowie
IV, już po około 6-8 tygodniach mamy gotowe sadzonki do posadzenia. Sprawdź także zebrane
w tym miejscu artykuły o kapuście.
/p>
Zarówno
odmiany, jak i sam gatunek wymagają systematycznego podlewania i nawożenia,
szczególnie na lekkich glebach. Konieczne będzie również wapniowanie, jeśli
gleby są kwaśne. Przez pierwszy miesiąc uprawy pamiętajmy o codziennym
nawadnianiu, a w okresie silnego wzrostu po posadzeniu na miejsce stałe,
zaczynamy nawożenie. Należy uważać, aby nie nawozić zbyt dużymi ilościami
azotu. Kolejnym ważnym punktem pielęgnacji jest ogławianie w połowie IX.
Uprawa brukselki - jak wygląda zbiór
i do czego jest ona stosowana
Kapusta
brukselska to bardzo charakterystyczna roślina, dla której nie jest straszny
spadek temperatur i naturalnie jej główki rozwijają się w temperaturze około 12oC.
Dlatego też zbiór brukselek przypada na okres późnej jesieni, a nawet zimy.
Jeśli mamy do czynienia z łagodną zimą, wtedy zbiór brukselek można
przeprowadzać aż do II. Pamiętajmy jednak, że do zbioru nadają się brukselki,
które mają około 2-3 cm średnicy, a ich liście ściśle do siebie przylegają i są
w kolorze ciemnozielonym. Brukselki możemy zbierać na dwa sposoby, pierwszym z
nich jest zbieranie brukselek jednorazowo, poprzez ścinanie całych roślin, a
drugie to zbieranie stopniowe.
Jak
doskonale już wiemy, kapusta brukselska traktowana jest już od dawna jako
warzywo, którego jadalną częścią są główki liściowe. Pamiętajmy, że ich smak
zależy od tego, jak była prowadzona uprawa brukselki. Główki możemy przygotować
na różne sposoby, między innymi możemy je marynować, gotować, smażyć, piec,
opiekać i grillować. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kiszeniu kapusty w domu?
Kapusta
brukselska to warzywo posiadające swoich zwolenników, ale także istnieją osoby,
które jej nie lubią. Po ugotowaniu brukselki stają się miękkie i uzyskują
bardzo charakterystyczny smak. Można z nich stworzyć bardzo pyszne potrawy i są
doskonałym dodatkiem obiadowym.