Nazwa rośliny
Kapusta warzywna jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica) znana też jako jarmuż
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta warzywna-jarmuż

Kapusta warzywna jarmuż znana pod łacińską nazwą brassica oleracea var. sabellica to roślina dwuletnia.

Inne nazwy jarmużu to między innymi jarmuż

Jej miejsce pochodzenia to obszar śródziemnomorski, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski i ogród warzywny.

Podstawowymi walorami jarmużu są ozdobne liście, jadalne liście i jadalne kwiaty. Jarmuż jest jadalna.

Jarmuż rośnie rocznie od 20 do 110 cm i po 2 latach osiąga wysokość od 20 do 110 cm i szerokość od 30 do 100 cm. Pokrój jarmużu jest łukowato wygięty, wzniesiony i w formie rozety.

Jarmuż ma kwiaty w kolorach takich jak żółty które kwitną w miesiącach maj. Liście rośliny są zielone i jajowate

Jarmuż to roślina, którą sadzimy w czerwcu i lipcu . Jarmuż najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to obojętny. Roślina jest średnio wrażliwa na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, mączliki i bielinek. jarmuż wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd jarmużu

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
20 cm - 110 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 110 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój jarmużu:
łukowato wygięty, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne liście, jadalne liście, jadalne kwiaty
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla jarmużu

Termin sadzenia:
czerwiec, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 80 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Rozsadę przygotowuje się najlepiej od połowy maja, wysiewając nasiona do skrzynek, a do gruntu sadzi w czerwcu i lipcu.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, próchniczna, żyzna, zawierająca wapń, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja jarmużu

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:
zgnilizna korzeni, kiła kapusty
Typowe szkodniki:
mszyce, mączliki, bielinek

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Jarmuż toleruje przesuszanie, systematycznego nawadniania wymagają młode rośliny.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
styczeń, luty, październik, listopad, grudzień
ikona podziel się Przekaż dalej