Nazwa rośliny
Kapusta warzywna kalafior (łac. Brassica oleracea var. botrytis) znana też jako kalafior
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta warzywna-kalafior

Wygląd kalafiora

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kalafiora:
rozłożysty, w formie rozety, płaski
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne liście, jadalne pąki kwiatowe
Kolor kwiatów:
jasnożólty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kalafiora

Termin sadzenia:
kwiecień, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 70 cm
Sposób rozmnażania:
rozsada


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, żyzna, zawierająca wapń, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja kalafiora

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe choroby:
szara pleśń, mączniak rzekomy, kiła kapusty, czarna zgnilizna, gnicie róż kalafiora
Typowe szkodniki:
pędraki, rolnice, śmietka kapuściana, pchełki ziemne, ślimaki, bielinek, piętnówka kapustnica

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Kalafior ma duże zapotrzebowanie na wodę, zwłaszcza w okresie intensywnego tworzenia liści, przed kwitnieniem. Niedobór wody powoduje rozwijanie małych róż i szybkie kwitnienie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
kwiaty
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik