Nazwa rośliny
Kapusta warzywna kalarepa (łac. Brassica oleracea var. gongylodes) znana też jako kalarepa
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta warzywna-kalarepa

Wygląd kalarepy

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
40 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 70 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój kalarepy:
wyprostowany, słabo rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
jadalne bulwy, jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kalarepy

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
rozsada
Dodatkowe informacje:
Rozsadę kalarepy przygotowuje się z nasion od końca lutego do przełomu czerwca i lipca.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabaty, rabata warzywna

Pielęgnacja kalarepy

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Kalarepa nie znosi przesuszania, podłoże powinno być stale lekko wilgotne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
bulwa pędowa
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik