Nazwa rośliny
Kapusta warzywna włoska (łac. Brassica oleracea var. sabauda) znana też jako kapusta włoska
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta warzywna włoska

Wygląd kapusty włoskiej

Pochodzenie:
północne Włochy
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok
Kapusta tworzy w pierwszym roku główki i dopiero w drugim roku rozwija kwiatostany i nasiona. W tym celu konieczne jest przechowanie tak zwanych wysadków kapusty.


Pokrój kapusty włoskiej:
wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kapusty włoskiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 60 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Termin wysadzania rozsady zależy od odmiany kapusty — wczesna, średnio wczesna albo późna.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja kapusty włoskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe szkodniki:
mszyce, śmietka kapuściana, pchełki ziemne, ślimaki, mączliki, bielinek, tantniś krzyżowiaczek

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Kapusta nie znosi przesuszania ani zastoju wody. Trzeba jej zapewnić stale wilgotne podłoże.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
główki liściowe
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień, październik, listopad