Nazwa rośliny
Kapusta właściwa chińska (łac. Brassica rapa subsp. chinensis) znana też jako kapusta pak choi, pakchoi, pakczoj
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta właściwa chińska

Pak Choi (kapusta chińska) – uprawa w ogrodzie, zastosowanie w kuchni

Kapusta jest niezwykle popularnym warzywem uprawianym w naszych ogrodach. Jednak jedną z najnowszych odmian, która dopiero się w nich zadomawia, jest kapusta Pak Choi, czyli kapusta chińska. Ze względu na swoje cenne walory smakowe, jak i również możliwość posadzenia jej jako poplon, jest w stanie poszerzyć nasze ogrodnicze horyzonty.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.

Uprawa kapusty chińskiej

Kapusta Pak Choi

Kapusta chińska należy do podgatunków kapusty właściwej. Po raz pierwszy uprawiano ją w Azji Wschodniej. Obecnie kapusta Pak Choi znana jest nie tylko w Chinach, ale również na terenie Europy oraz Ameryki Północnej. W odróżnieniu od znanej nam kapusty jest rośliną dwuletnią, charakteryzująca się bulwiastym kłącze, z którego wyrastają owalne liście o wyraźnej, falistej linii.

Wyróżnia się odmiany kapusty chińskiej, takie jak White, Ming Choi, które cechują się białym zabarwieniem. Jednak znacznie popularniejszą odmianą są kapusta Pak Choi oraz Green Fortune, które wyróżniają się zielonymi liśćmi.

Kapusta chińska – właściwości

Młoda kapusta Pak Choi wyróżnia się delikatnym smakiem, który idealnie komponuje się w wielu potrawach azjatyckich, a także surówkach. Surówka z kapusty pak choy to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do dań. Oprócz swojego nieocenionego smaku wyróżnia się ona cennymi właściwościami zdrowotnymi. Warto dodać warzywo do diety wspomagającej profilaktykę antynowotworową. Obecnie nawet trwają badania nad jej skutecznością w pomocy w zwalczaniu zaawansowanych chorób nowotworowych. Za cenne składniki uznaje się glukozynolany.

Oprócz tego kapusta chińska posiada fitoskładniki korzystnie wpływające na stany zapalne. W swoim składzie zawiera również kwas alfa-linolenowy oraz tłuszcz omega-3. Regularne spożywanie kapusty chińskiej pozytywnie wpłynie na osoby mające problemy z podwyższonym ciśnieniem. Wszystko dzięki cennym minerałom, w tym sporej zawartości potasu i wapnia. Natomiast ze względu na niską obecność sodu jest to jak najbardziej bezpieczne warzywo przeznaczone do spożywania w sporych ilościach.

Błonnik jest cennym składnikiem poszukiwanym przede wszystkim przez osoby, które mają problemy z odchudzaniem. Kapusta Pak Choi jest zatem nie tylko niskokaloryczna, ale również uznawana jest za cenne źródło błonnika wspomagającego procesy trawienne. Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także inne artykuły o warzywach kapustnych.

Uprawa kapusty chińskiej

Uprawa kapusty chińskiej ze względu na swoje pochodzenie może wydawać się dość skomplikowana. Tym bardziej że klimat w naszym kraju w niczym nie przypomina azjatyckich warunków pogodowych. Istotnym czynnikiem udanej uprawy jest gleba. Powinna być ona nie tylko żyzna, ale również bogata w próchnicę. Należy wyplewić ziemię ze wszystkich możliwych chwastów.

Okres wegetacyjny dla kapusty chińskiej jest bardzo krótki, ponieważ trwa zaledwie miesiąc. Należy ją regularnie podlewać, tak by podłoże było wilgotne. Uprawa kapusty chińskiej może wydawać się bardziej wymagająca w porównaniu do pozostałych warzyw. By nie ulegała zniszczeniom spowodowanym przez wiatr, zaleca się by sadzić ją w zacisznym miejscu. Jeżeli w poprzednim sezonie na grządkach była uprawiana inna odmiana kapusty, to kapusta chińska będzie bardziej narażona na szkodniki. Wśród nich wymienia się przede wszystkim mszyce oraz śmietkę kapuścianą.

Warto uprawiać kapustę chińską dla jej cennych właściwości zdrowotnych oraz walorów smakowych. Wysiew rozpoczynamy na początku sierpnia, by pierwszych kapust Pak Choi móc posmakować pod koniec sierpnia lub na początku drugiej połowy września. Kapustę siejemy w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Identyczną odległość zachowujemy pomiędzy kolejnymi sadzonkami. Sprawdź także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie.

Nie należy martwić się tym, że dla innych roślin w tym czasie kończy się okres wegetacyjny. Ponieważ kapusta chińska bardzo dobrze radzi sobie nawet z kilkudniowymi przymrozkami. Natomiast najlepiej rośnie w temperaturze wahającej się od 10 do 16 stopni Celsjusza. Dlatego nie ma najmniejszego problemu z jej zbiorem nawet w październiku.

Jeżeli chodzi o warunki glebowe, to tutaj odczyn gleby nie powinien przekraczać poziomu 6,5-7,0. Natomiast nawożenie odbywa się przy zastosowaniu azotu oraz nawozów potasowych i fosforowych. Azot nie powinien przekraczać normy 150 kilogramów na każdy hektar uprawy. Natomiast nawozu fosforowego stosuje się w maksymalnej dawce 100 kg/ha, a nawozu potasowego w dawce od 150 do 220 kg/ha. Oczywiście takie wytyczne sprawią, że uprawa kapusty chińskiej będzie jeszcze wydajniejsza.

Na pewno nie należy sadzić kapusty Pak Choi po wcześniejszych kapustnych warzywach. Prawidłowa uprawa kapusty chińskiej przynosi doskonałe zbiory, które możemy przechowywać nawet przez okres miesiąca. Ważne by w miejscu przechowywania panowała temperatura na poziomie 0 stopni Celsjusza, a także wilgotności względnej ok. 95%.

Przepisy z kapusty Pak Choi

Kapusta chińska jako dodatek

Ze względu na swoje cenne właściwości, kapusta chińska powinna nam jak najczęściej towarzyszyć w jadłospisie. Sałatka z kapusty Pak Choi nie wymaga dużego nakładu pracy, jest możliwa do wykonania ze świeżo zerwanych główek. Do sałatki nadają się zarówno liście, jak i również ogonki.

Przeglądając przepisy z kapusty Pak Choi najczęściej natrafimy na azjatyckie dania lub proste receptury, w których głównym składnikiem jest kapusta chińska. Jednym ze sposobów podania kapusty jest podduszenie jej z sezamem, czosnkiem, sosem sojowym oraz brązowym cukrem. Taka kapusta idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Bardzo prostym przepisem jest sałatka z Pak Choi z dodatkiem ogórka. Całość doprawiamy jogurtem naturalnym, majonezem, a także pikantno-słodkim sosem chili. Taka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno przy tradycyjnych typach mięs, jak i również typowo azjatyckich daniach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.

Kapusta Pak Choi w roli głównej

Chcąc jednak, by kapusta stała się głównym składnikiem dania, warto zajrzeć do kuchni azjatyckiej. Tam znajdziemy bardzo ciekawe przepisy z kapusty Pak Choi, które będą wyróżniać się orientalnym smakiem. Takim przepisem jest zupa Pak Choi, której oczywiście głównym składnikiem jest chińska kapusta. Oprócz niej należy przygotować również bulion warzywny, schab, makaron chiński, imbir, czosnek, miód, sos sojowy, cebulę dymkę, a także pieczarki. Do przygotowanego bulionu należy dodać wszystkie przyprawy, a także cienko pokrojony schab. Po trzech minutach wrzenia, schab przekłada się na patelnię, by go podsmażyć aż do zarumienienia. Następnie do bulionu dodaje się podsmażony schab, przekrojoną na pół kapustę chińską, a także makaron wraz z pieczarkami.

Innym ciekawym daniem jest kurczak z Pak Choi w stylu orientalnym. Oczywiście do przyrządzenia tego dania potrzebna jest kapusta chińska, pierś z kurczaka, warzywa, a także przyprawy. Wśród warzyw wymienia się cukinię, marchewkę, pietruszkę w korzeniu, paprykę żółtą, zieloną oraz czerwoną, a także paprykę peperoni. Danie przyprawiamy czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, kolendrą, zieloną pietruszką, koperkiem, mielonym chili, solą i pieprzem. W pierwszej kolejności pierś z kurczaka pokrojoną na niewielkie kawałki, marynujemy w sosie sojowym, oleju oraz soli. Wszystkie warzywa należy pokroić w cieniutkie paseczki, by następnie podsmażyć aż staną się chrupiące. Do warzyw na patelni dodajemy pieprz chili, sól, a także odrobinę sosu ostrygowego. Kolejnym korkiem jest usmażenie na złoty kolor kurczaka. Podsmażamy go na osobnej patelni, by dopiero później połączyć go ze wszystkimi warzywami. Całość doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. Danie można podawać z ryżem.

Uprawa kapusty Pak Choi jest dość wymagająca, ale jak najbardziej możliwa w naszych polskich warunkach. Należy jednak zwrócić uwagę na ilość możliwości, które oferuje nam te warzywo. Można zjadać je na surowo, podawać po usmażeniu, podduszeniu, a nawet lekkim zakwaszeniu. Idealnie łączy się z innymi gatunkami warzyw oraz różnymi typami mięs. Świetnie odnajduje się oczywiście w daniach orientalnych, ale ze względu na swój delikatny posmak, można eksperymentować z obecnością kapusty chińskiej w polskich przepisach. Jej zastosowanie oraz cenne właściwości są na tyle szerokie, iż warto spróbować chociaż jej uprawy na niewielką skalę we własnym ogródku.

Wygląd kapusty pak choi

Pochodzenie:
Japonia, Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
40 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kapusty pak choi:
wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne liście, jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kapusty pak choi

Termin sadzenia:
kwiecień, lipiec, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Kapustę chińską uprawia się z siewu wprost do gruntu albo z rozsady. Stosuje się uprawę na zbiór wiosenny albo jesienny.


Stanowisko:
Gleba:
próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja kapusty pak choi

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Kapusta pak choi wymaga regularnego nawadniania, ale bez tworzenia zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, wrzesień, październik
ikona podziel się Przekaż dalej