Nazwa rośliny
Kapusta właściwa chińska (łac. Brassica rapa subsp. chinensis) znana też jako kapusta pak choi, pakchoi, pakczoj
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta właściwa chińska

Wygląd kapusty pak choi

Pochodzenie:
Japonia, Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
40 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kapusty pak choi:
wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne liście, jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kapusty pak choi

Termin sadzenia:
kwiecień, lipiec, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Kapustę chińską uprawia się z siewu wprost do gruntu albo z rozsady. Stosuje się uprawę na zbiór wiosenny albo jesienny.


Stanowisko:
Gleba:
próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja kapusty pak choi

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Kapusta pak choi wymaga regularnego nawadniania, ale bez tworzenia zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, wrzesień, październik