Nazwa rośliny
Kapusta właściwa rzepa (łac. Brassica rapa subsp. rapa) znana też jako rzepa, rzepa właściwa typowa
Systematyka
kapustowate > kapusta > kapusta właściwa-rzepa

Wygląd rzepy

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski, Afganistan, Pakistan
Roczne przyrosty:
60 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój rzepy:
wyprostowany, w formie rozety, słabo rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, jadalny korzeń, jadalne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla rzepy

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
15 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Rzepa może być uprawiana wyłącznie z siewu do gruntu w miejscu docelowym, ponieważ nie znosi przesadzania.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabaty, rabata warzywna

Pielęgnacja rzepy

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
mączniak prawdziwy, biała zgnilizna, szara zgnilizna, kiła kapusty

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Rzepa wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę, wymaga regularnego podlewania. Chociaż jest odporna na suszę, to jednak niedobór wody naraża roślinę na szkodniki oraz psuje smak i jakość korzeni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
korzeń
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik