Nazwa rośliny
Kasztan jadalny (łac. Castanea sativa)
Systematyka
bukowate > kasztan > kasztan jadalny

Kasztan jadalny znana pod łacińską nazwą castanea sativa to drzewo.

Jej miejsce pochodzenia to Kaukaz, Bałkany, Turcja, Iran i Grecja, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród leśny, ogród naturalny i ogród śródziemnomorski.

Podstawowymi walorami kasztana jadalnego są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, odporność na zanieczyszczenie powietrza, ozdobne liście, ozdobne owoce, efektowne przebarwienie liści, spożywcze, pokarm dla owadów, jadalne owoce i długowieczna. Kasztan jadalny jest jadalna.

Kasztan jadalny rośnie rocznie od 35 do 45 cm i po 50 latach osiąga wysokość od 1500 do 2000 cm i szerokość od 1000 do 1500 cm. Pokrój kasztana jadalnego jest wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony i nieregularny.

Kasztan jadalny ma kwiaty w kolorach takich jak żółty które kwitną w miesiącach czerwiec i lipiec. Liście rośliny są zielone i lancetowate

Kasztan jadalny to roślina, którą sadzimy w marcu , kwietniu , wrześniu i październiku . Kasztan jadalny najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to kwaśny lub lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to . Kasztan jadalny wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd kasztana jadalnego

Pochodzenie:
Kaukaz, Bałkany, Turcja, Iran, Grecja
Roczne przyrosty:
35 cm - 45 cm
Maksymalna wysokość:
1500 cm - 2000 cm
Maksymalna szerokość:
1000 cm - 1500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
50 lat


Pokrój kasztana jadalnego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, nieregularny
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kasztana jadalnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, kompozycje, drzewo rodzinne

Pielęgnacja kasztana jadalnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W pierwszych latach celowe jest nawadnianie młodego drzewka, zwłaszcza w okresach suszy.
Ochrona zimowa
Młode rośliny trzeba zabezpieczać przed mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
październik
ikona podziel sięPrzekaż dalej