Nazwa rośliny
Kawa arabska (łac. Coffea arabica) znana też jako kawowe drzewo, kawowy krzew, kawowiec
Systematyka
marzanowate > kawowiec > kawa arabska

Kawa arabska znana pod łacińską nazwą coffea arabica to krzew.

Inne nazwy kawy arabskiej to między innymi kawowe drzewo, kawowy krzew, kawowiec

Jej miejsce pochodzenia to Etiopia, Kenia i Sudan, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie, biuro i ogród zimowy.

Podstawowymi walorami kawy arabskiej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, spożywcze i jadalne owoce. Kawowe drzewo jest jadalna.

Kawowy krzew rośnie rocznie od 10 do 20 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 100 do 200 cm i szerokość od 80 do 150 cm. Pokrój kawy arabskiej jest wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.

Kawowy krzew ma kwiaty w kolorach takich jak biały które kwitną w miesiącach kwiecień i maj. Liście rośliny są ciemnnozielone i lancetowate

Kawowiec to roślina, którą sadzimy w marcu , kwietniu i maju . Kawowe drzewo najbardziej lubi stanowisko jasne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to kwaśny lub lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to wełnowce, przędziorki, ziemiórki i tarcznik. kawowiec wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd kawy arabskiej

Pochodzenie:
Etiopia, Kenia, Sudan
Roczne przyrosty:
10 cm - 20 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
80 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat
Kawa kwitnie po raz pierwszy po 3-4 latach.


Pokrój kawy arabskiej:
wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kawy arabskiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:


Dogodne miejsca uprawy:

Pielęgnacja kawy arabskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kawę przesadza się co 2-3 lata. Korzenie kawy rosną szybko i głęboko, dlatego doniczka powinna być raczej wysoka niż szeroka.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Jako krzew czysto dekoracyjny, kawa nie wymaga właściwie cięcia. Lekkie formowania sprzyja rozgałęzieniu i bardziej gęstemu ulistnieniu. Stare krzewy można od czasu do czasu prześwietlić.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewać trzeba regularnie, ilość wody zależna od wieku, pory roku i potrzeb rośliny. Nie może przesychać, ani stać w zastoju wody.
Spoczynek zimowy
W okresie naturalnego spoczynku kawa powinna przebywać w jasnym, nieco chłodniejszym pomieszczeniu (ale nie poniżej 15 stopni). Podlewa się wtedy mniej, ale korzenie kawy nie mogą wyschnąć.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
marzec, kwiecień
ikona podziel sięPrzekaż dalej