Nazwa rośliny
Klon cukrowy (łac. Acer saccharum) znana też jako klon kanadyjski
Systematyka
mydleńcowate > klon > klon cukrowy

Wygląd klonu cukrowego

Pochodzenie:
wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
25 cm - 35 cm
Maksymalna wysokość:
1500 cm - 2000 cm
Maksymalna szerokość:
1000 cm - 1400 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
80 lat


Pokrój klonu cukrowego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
zielonożółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla klonu cukrowego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, kompozycje, drzewo rodzinne

Pielęgnacja klonu cukrowego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przed przesadzeniem klonu należy go rok wcześniej do tego przygotować, okopując bryłę korzeniową rowkiem.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Regularna z natury korona klonu nie wymaga regularnego przycinania. Ewentualne cięcie korekcyjne można wykonać po okresie pędzenia soków.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Regularnego podlewania wymagają młode drzewka oraz starsze w okresach suszy. Klon cukrowy nie znosi gleby podmokłej.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: