Nazwa rośliny
Kobea pnąca (łac. Cobaea scandens) znana też jako sępota pnąca
Systematyka
wielosiłowate > kobea > kobea pnąca

Wygląd kobei pnącej

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa
Roczne przyrosty:
200 cm - 400 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
60 cm - 120 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kobei pnącej:
pnący, rozgałęziony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
biały, niebieskofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kobei pnącej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Nasiona wysiewa się w końcu lutego lub na początku marca do doniczek, a rozsadę wysadza w maju po ostatnich przymrozkach.


Gleba:
przepuszczalna, żyzna, lekko wilgotna, gliniasto-piaszczysta
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:

Pielęgnacja kobei pnącej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Kobea pnąca wymaga obfitego podlewania, zwłaszcza uprawiana w pojemnikach i doniczkach.
Zimowanie
Można potraktować kobeę jak bylinę i spróbować przezimować w doniczce, pozwalając w zimie przejść okres spoczynku. Temperatura zimowania wynosi 8-20 stopni. Pędy należy przyciąć 10-15 cm nad ziemią i ograniczyć podlewanie, nie dopuszczając do zasuszenia. W marcu przesadza się kobeę do świeżej ziemi, zaczyna podlewać i zasilać.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: