Nazwa rośliny
Kocanki włoskie (łac. Helichrysum italicum) znana też jako kocanka włoska, drzewko curry
Systematyka
astrowate > kocanki > kocanki włoskie

Wygląd kocanki włoskiej

Pochodzenie:
Europa Południowa, obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 90 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój kocanki włoskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony, gęsty, krzaczasty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
srebrzyste

Sadzenie i stanowisko dla kocanki włoskiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, lekka, próchniczna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
suche


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja kocanki włoskiej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Po przezimowaniu można wykonać cięcie dla utrzymania zwartego pokroju rośliny. Nie należy skracać pędów, jeśli jest planowane wykorzystanie kwiatów na suche bukiety.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewanie jest potrzebne tylko w dłuższych okresach bez deszczu oraz młodych roślin. Kocanki włoskie rosnące w pojemnikach i donicach wymagają regularnego, umiarkowanego nawadniania.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Usuwanie przekwitłych kwiatostanów poprawia wygląd rośliny oraz oszczędza jej energii potrzebnej do tworzenia nasion.
Przygotowanie do zimowania
Kocanki włoskie rosnące na rabatach należy zabezpieczyć przed mrozem, uprawiane w pojemnikach przenieść do chłodnego i jasnego pomieszczenia.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
lecznicza, przyprawowa