Nazwa rośliny
Kolcowój chiński (łac. Lycium chinense) znana też jako jagody goji
Systematyka
psiankowate > kolcowój > kolcowój chiński

Wygląd jagód goji

Pochodzenie:
Chiny
Roczne przyrosty:
30 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
80 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
150 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój jagód goji:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, łukowato wygięty, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
jasnofioletowy, purpurowofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla jagód goji

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 200 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, odrosty korzeniowe


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja jagód goji

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
W pierwszym roku wykonuje się cięcie w celu lepszego rozgałęzienia kolcowoju, później krzew należy prześwietlać i odmładzać.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Mimo obfitego owocowania kolcowój chiński nie wymaga intensywnego nawożenia w sezonie wegetacyjnym.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Regularnego podlewania wymagają młode krzewy oraz starsze w dłuższych okresach bez deszczu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień, październik