Nazwa rośliny
Kolokazja jadalna (łac. Colocasia esculenta) znana też jako taro, kleśniec jadalny, kleśnica
Systematyka
obrazkowate > kolokazja > kolokazja jadalna

Wygląd kolokazji jadalnej

Pochodzenie:
Indie, Malezja
Roczne przyrosty:
100 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój kolokazji jadalnej:
wyprostowany, rozłożysty, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółty, kremowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
strzałkowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kolokazji jadalnej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
podział kłącza
Dodatkowe informacje:
Przechowane kłącza sadzi się w kwietniu w doniczkach i hoduje w pomieszczeniu do czasu wysadzenia ich na zewnątrz w połowie maja.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:

Pielęgnacja kolokazji jadalnej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Taro uprawiane w mieszkaniu jako roślina doniczkowa przesadza się wiosną do większej doniczki ze świeżym podłożem.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże dla kolokazji nie powinno nigdy przesychać, roślina ma duże zapotrzebowanie na wodę. Kolokazja uprawiana w doniczce w mieszkaniu musi mieć zapewnione odpowiednie nawadnianie przez cały rok.
Przygotowanie do zimowania
Wykopane kłącza kolokazji należy przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu w temperaturze powyżej zera.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Typ pożytku:
bulwa
Termin zbiorów:
wrzesień, październik