Nazwa rośliny
Kopytnik pospolity (łac. Asarum europaeum) znana też jako kopytnik europejski
Systematyka
kokornakowate > kopytnik > kopytnik pospolity

Wygląd kopytnika pospolitego

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, zachodnia Syberia
Roczne przyrosty:
10 cm - 15 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 15 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój kopytnika pospolitego:
płożący, wzniesiony, roślina darniowa, płaski, nierozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, zimozielona
Kolor kwiatów:
czerwonofioletowy, brązowawy
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kopytnika pospolitego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja kopytnika pospolitego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Wymaga równomiernej wilgotności przez cały rok, w okresie suszy letniej liście mogą zamierać, nie znosi przesuszania.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza