Nazwa rośliny
Kosaciec holenderski (łac. Iris × hollandica) znana też jako irys holenderski
Systematyka
kosaćcowate > kosaciec > kosaciec holenderski

Wygląd kosaćca holenderskiego

Pochodzenie:
Holandia
Roczne przyrosty:
45 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
45 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 15 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kosaćca holenderskiego:
wyprostowany, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
biały, żółty, niebieski, purpurowy, fioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kosaćca holenderskiego

Termin sadzenia:
październik
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
podział, bulwy przybyszowe


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -18 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja kosaćca holenderskiego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
W okresie kwitnienia należy usuwać przekwitłe pędy kwiatowe, a po uschnięciu liści ścina się je nad ziemią.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Regularne podlewanie kosaćca jest potrzebne zwłaszcza w okresach suszy i upałów.
Ochrona zimowa
Kosaciec holenderski nie jest całkowicie odporny na mróz i wymaga okrycia na zimę ściółką albo agrowłókniną.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: