Nazwa rośliny
Kosmaczek pospolity (łac. Pilosella officinarum) znana też jako jastrzębiec kosmaczek, niedośpiałek
Systematyka
astrowate > kosmaczek > kosmaczek pospolity

Wygląd jastrzębca kosmaczka

Pochodzenie:
Kaukaz, Europa, zachodnia Syberia
Roczne przyrosty:
5 cm - 30 cm
Maksymalna wysokość:
5 cm - 30 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 20 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój jastrzębca kosmaczka:
wzniesiony, w formie rozety, rozłogowy
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ozdobne liście, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
koszyczkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla jastrzębca kosmaczka

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozłogi


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna, piaszczysta, sucha
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja jastrzębca kosmaczka

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Można oddzielać rozetki wyrosłe na rozłogach i przesadzać na nowe miejsce.
Kiedy kwitnie?
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Bardzo dobrze znosi okresy suszy, jednak nawadnianie rośliny zapobiega ochronnemu zwijaniu się liści, w celu ograniczenia parowania.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza