Nazwa rośliny
Kuflik cytrynowy (łac. Melaleuca citrina)
Systematyka
mirtowate > melaleuka > kuflik cytrynowy

Wygląd kuflika cytrynowego

Pochodzenie:
południowo-wschodnia Australia
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 250 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
czerwony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla kuflika cytrynowego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, lekka, próchniczna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja kuflika cytrynowego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młodsze krzewy przesadza się każdego roku, starsze co 2-3 lata.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Przycięcie przekwitłych kwiatostanów tuż u nasady na pędach powoduje bardziej zwarty pokrój krzewu oraz pobudza do tworzenia nowych pąków kwiatowych.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W okresie wzrostu krzew wymaga obfitego podlewania, ale bez zastoju wody. Należy używać wody miękkiej - deszczówki albo dobrze odstałej.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W okresie spoczynku zapotrzebowanie na wodę jest mniejsze, niemniej jednak podłoże nie może przesychać.
Zimowanie
Kuflik cytrynowy może przebywać zimą w ciepłym pomieszczeniu, jednak wtedy kwitnie mniej obficie. W okresie spoczynku powinien mieć zapewnione jasne pomieszczenie i temperaturę 5-10 stopni, a także umiarkowane podlewanie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: