Nazwa rośliny
Lantana pospolita (łac. Lantana camara)
Systematyka
werbenowate > lantana > lantana pospolita

Wygląd lantany pospolitej

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa, północne rejony Ameryki Południowej, Meksyk, Karaiby
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój lantany pospolitej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty, czerwony, pomarańczowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla lantany pospolitej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, sadzonki wierzchołkowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja lantany pospolitej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Lantanę uprawianą w pojemnikach i donicach należy przesadzać każdego roku w młodym wieku i co dwa-trzy lata w starszym.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Przed zimowaniem albo przed początkiem sezony należy skrócić pędy lantany, aby pobudzić krzew do lepszego rozgałęziania i tworzenia kwiatów.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Należy zapewnić roślinie podłoże stale umiarkowanie wilgotne.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W okresie spoczynku należy ograniczyć podlewanie lantany.
Zimowanie
W okresie zimy lantana powinna przebywać w jasnym pomieszczeniu o temperaturze ok. 8-10 stopni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: