Nazwa rośliny
Lilia azjatycka (łac. Lilium asiatic) znana też jako lilie azjatyckie
Systematyka
liliowate > lilia > lilia azjatycka

Wygląd lilii azjatyckiej

Pochodzenie:
Stany Zjednoczone
Roczne przyrosty:
50 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój lilii azjatyckiej:
wyprostowany
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty
Kolor kwiatów:
różowy, biały, żółty, czerwony, pomarańczowy, bordowy, kremowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla lilii azjatyckiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, sierpień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, cebulki przybyszowe
Dodatkowe informacje:
Rośliny wyhodowane z nasion nie dziedziczą cech rośliny macierzystej, która jest hybrydą albo kultywarem.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja lilii azjatyckiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz z dodatkiem azotu. Nawozić raz w miesiącu.
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Lilie potrzebują dużo wody w okresie rozwoju. Należy unikać powstawania zastojów wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: