Nazwa rośliny
Lilia tygrysia (łac. Lilium lancifolium)
Systematyka
liliowate > lilia > lilia tygrysia

Wygląd lilii tygrysiej

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny Wschodnie
Roczne przyrosty:
80 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
80 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój lilii tygrysiej:
wyprostowany, wzniesiony, nierozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, spożywcze, pokarm dla owadów, lecznicze
Kolor kwiatów:
pomarańczowoczerwony
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla lilii tygrysiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
cebulki przybyszowe
Dodatkowe informacje:
Cebulki powietrzne zdejmuje się z łodyg we wrześniu i sadzi na rozsadniku, aby po dwóch latach przesadzić je na miejsce stałe, gdzie powinny po roku zakwitnąć.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, żyzna, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -25 °C


Nadaje się na:
żywopłot, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja lilii tygrysiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do kwiatów cebulowych, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Można też w kwietniu zastosować jednorazowo nawóz o długim działaniu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne, ale bez zastoju wody. Niedobór wilgoci powoduje zasychanie pąków.
Ochrona zimowa
Lilia tygrysia ma dobrą odporność na mróz, jednak warstwa ściółki albo kompostu zapobiega wysychaniu oraz chroni cebule przed silnym mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: