Macierzanka cytrynowa znana pod łacińską nazwą thymus ×citriodorus to krzewinka.
Jej miejsce pochodzenia to Francja i Hiszpania, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród skalny, ogród naturalny, ogród ziołowy i ogród śródziemnomorski.
Podstawowymi walorami macierzanki cytrynowej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, przyprawowe i pokarm dla owadów. Macierzanka cytrynowa jest jadalna i przyprawowa.
Macierzanka cytrynowa rośnie rocznie od 10 do 20 cm i po 3 latach osiąga wysokość od 10 do 30 cm i szerokość od 20 do 30 cm. Pokrój macierzanki cytrynowej jest
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony, gęsty, lekko pokładający i krzaczasty.
Macierzanka cytrynowa ma kwiaty w kolorach takich jak różowy, jasnoróżowy i purpuroworóżowy
które kwitną w miesiącach lipiec i sierpień.
Liście rośliny są
zielone
i
eliptyczne
Macierzanka cytrynowa to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
,
maju
,
czerwcu
,
lipcu
,
sierpniu
,
wrześniu
,
październiku
i
listopadzie
.
Macierzanka cytrynowa najbardziej lubi stanowisko słoneczne.
Idealny odczyn gleby to zasadowy, obojętny lub lekko zasadowy.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to .
Macierzanka cytrynowa wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.