Macierzanka piaskowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w leczeniu
Macierzanka piaskowa (thymus serpyllum) to gatunek znany już w
starożytności. W tamtejszych wierzeniach roślina ta miała odstraszać węże i
skorpiony. Jest to krzewinka z rodziny jasnotowatych, bardzo pospolita w naszym
kraju. Krzewinkami w systematyce botanicznej nazywa się niskie rośliny o
zdrewniałych pędach, w praktyce zaliczane do bylin. Macierzanka piaskowa w
stanie naturalnym rośnie w miejscach nasłonecznionych, piaszczystych i suchych.
Jej pędy łatwo się ukorzeniają, głównie występuje w lasach sosnowych w Polsce.
Jeśli szukasz więcej porad na temat uprawy macierzanki, znajdziesz je
także w tym artykule.
Macierzanka piaskowa (thymus serpyllum)
Macierzanka piaskowa - opis gatunku
Znanych jest wiele gatunków i odmian
macierzanki, z których jedne są łatwe do rozróżnienia, natomiast inne już nie.
Również nazwa macierzanka piaskowa (thymus serpyllum) stosowna jest do kilku
podobnych do siebie gatunków. Roślina ta ma gęsto ulistnione, pokładające się
lub wzniesione, owłosione łodygi, które rozrastając się, układają się w niskie,
gęste poduchy. Pędy macierzanki piaskowej rozgałęziają się przy ziemi i łatwo
się zakorzeniają. Liście krzewinki są ciemnozielone, drobne, owalne,
naprzeciwległe, od spodu filcowate i owłosione, a w dotyku skórzaste.
Największe są pośrodku pędów. Korzeń macierzanki piaskowej jest zdrewniały,
gałęzisty.
Roślinka ta kwitnie od czerwca do
września drobniutkimi (od różowo- do purpurowofioletowych) kwiatuszkami,
zebranymi w zwarte nieduże kwiatostany. W uprawie spotykamy też macierzankę w
kolorach białym i czerwonym. Cała roślina ma silny, aromatyczny zapach,
zwłaszcza w czasie kwitnienia. Kwiaty macierzanki przyciągają owady zapylające.
Jej kwiatostan jest zbity, a kielich długi. Nasiona macierzanki to gładkie
rozłupki, rozpadające się na cztery orzeszki.
W stanie naturalnym macierzanka
piaskowa rośnie w odkrytych i bardzo nasłonecznionych miejscach, w piaszczystej
i przepuszczalnej, a nawet kamienistej lub glinianej glebie. Roślina ta jest
bardzo pospolita w widnych lasach i zaroślach, w rowach, na wydmach i skarpach
oraz na otwartych piaszczystych terenach. Ziele macierzanki piaskowej rośnie
nawet na mrowiskach.
Macierzanka piaskowa w domowej apteczce
Macierzanka piaskowa należy do roślin
leczniczych.
Ziele macierzanki piaskowej zbiera się po raz pierwszy w początkowym okresie
kwitnienia i później już systematycznie. W tym celu ścina się górne
niezdrewniałe części łodyg, od czerwca do września, w suche dni. Ziele suszy
się w temperaturze około 35 stopni Celsjusza. Surowiec zielarski ma naturalną
barwę, aromatyczny zapach i gorzkawy smak.
Macierzanka piaskowa zawiera olejek
eteryczny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i gorzką
serpylinę. Dzięki obecności tych związków roślina wykazuje właściwości
rozkurczowe, wykrztuśne, odkażające, przeciwzapalne, moczopędne i wiatropędne.
Napary z macierzanki stosuje się w nieżytach jamy ustnej, gardła i krtani, w
męczącym i suchym kaszlu oraz przy zaleganiu wydzieliny śluzowej w oskrzelach.
Ponadto ziele macierzanki piaskowej w postaci przetworzonej stosuje się w
stanach nieżytowych żołądka i jelit, przy wzdęciach i bólach brzucha oraz w
przypadku braku apetytu. W stanach zapalnych skóry zaleca się kąpiele z
dodatkiem odwaru z ziela.
Zewnętrznie stosuje się napary lub
okłady z macierzanki do płukania jamy ustnej, do irygacji, w świądzie skóry,
przy ukłuciach owadów oraz w oparzeniach i ranach, a także w bólach
reumatycznych i nerwobólach. Podobnie jak lawenda, macierzanka lecznicza nadaje
się do poduszeczek zapachowych i do relaksujących kąpieli. Ziele macierzanki
piaskowej jest rzadko używane osobno. Zazwyczaj łączy się je z innymi
roślinami: rumiankiem, szałwią, nostrzykiem, krwawnikiem, nagietkiem, babką
itd. Właściwości wzmacniające ma też pyłek z macierzanki.
Wymagania i uprawa macierzanki piaskowej
Macierzanka piaskowa - wymagania
Uprawa macierzanki należy do bardzo
prostych czynności, ale kwiat macierzanki zakwita dopiero w drugim roku. W
czasie suchych i ciepłych dni macierzanka piaskowa wymaga podlewania. Glebę
możemy też zasilić kompostem. Po przekwitnięciu usuwamy kwiatostany.
Macierzanka piaskowa jest odporna na choroby i szkodniki. Jej uprawa jest nieco
bardziej wymagająca od uprawy macierzanki zwyczajnej. Roślina potrzebuje bowiem
cięcia, a w miejscach o surowym klimacie, okrywania na zimę.
Macierzanka piaskowa ma bardzo
skromne wymagania: lubi słoneczne stanowiska i przepuszczalną, nawet ubogą
ziemię. Gleba powinna być lekko kwaśna. Roślina dzięki swym płożącym pędom szybko
się rozrasta, dlatego bardzo dobrze rozmnaża się wiosną i latem przez podział
ukorzenionych pędów i odkłady. Macierzankę piaskową rozmnaża się też z sadzonek
po kwitnieniu. Sadzonki można umieścić bezpośrednio gruncie, ale trzeba je
zabezpieczyć na zimę.
Sadzonki wykonujemy w lipcu lub
wrześniu, a na miejsce stałe sadzimy najlepiej wiosną albo pod koniec lata
przyszłego roku. Posadzone latem trzeba lekko przykryć. Sadzonki będą gotowe w
kwietniu-lipcu. Sadzimy je wówczas w odległości dziesięciu do dwudziestu
centymetrów. Ziele macierzanki piaskowej rozmnaża się też z nasion. Nasiona
wysiewamy wiosną.
Macierzanka piaskowa w ogrodzie
Macierzanka piaskowa to roślina
idealna do ogrodów skalnych. Znakomicie sprawdzi się też na skarpach i murkach
kwiatowych, a także na stromych poboczach i nasypach. Wypełnia się macierzanką
wszystkie suche miejsca oraz puste szczeliny. Najlepiej jednak dostrzec jej
urok, gdy porasta duże przestrzenie. Roślina ta jest więc często stosowana na
suchych stanowiskach zamiast trawnika. Warto też dodać, że jest odporna na
deptanie. Macierzanka piaskowa nadaje się ponadto na obwódki rabat. Kwiat
macierzanki uwielbia słońce.
Wśród odmian uprawnych wyróżnia się
kwitnąca na biało macierzanka piaskowa albus o jasnozielonych liściach (cena
sadzonki to około 10 złotych), ciemnokarminowa coccineus (cena podobna jak
sadzonki albus) o ciemnozielonych liściach i odmiana o lśniących ciemnoróżowych
kwiatach splendens. Zaledwie do dziesięciu centymetrów dorasta macierzanka
piaskowa nana i magic carper (cena sadzonki wynosi około 5 złotych).
Za nieduże pieniądze możemy też nabyć
nasiona macierzanki piaskowej. Wysiewamy je od kwietnia do czerwca na
rozsadniku. Na miejsce stałe sadzimy rozsadę z nasion w sierpniu - wrześniu. W
jednogramowym opakowaniu znajduje się nawet pięć tysięcy nasion, którymi można
obsiać dużą powierzchnię ogrodu. Taką solidną dawkę nasionek kupimy za około 15
złotych. Na mniejsze powierzchnie warto kupić nasiona w małym opakowaniu,
którego koszt to zaledwie kilka złotych.
Macierzanka piaskowa w kuchni
Macierzanka piaskowa znalazła też
zastosowanie w gastronomii jako roślina
przyprawowa. Największą popularność
zdobyła w kuchni krajów śródziemnomorskich, a w szczególności w kuchni
francuskiej. W kuchni śródziemnomorskiej dodawana jest najczęściej do kiełbas,
pasztetów, krwawych mięs, sosów oraz potraw z warzyw strączkowych. W kuchni polskiej macierzanka piaskowa i tymianek to zioła raczej rzadko używane.
Macierzanka piaskowa używana w
postaci suszu ma w gastronomii podobne zastosowanie jak jej bardziej popularny
krewniak, tymianek. Ponieważ jest to roślina o silnym aromacie i korzennym
gorzkim smaku, którego nie traci nawet po wysuszeniu, nadaje specyficznej nuty
zupom, sosom, warzywom, potrawom z drobiu i ryb, wędlinom, farszom i mięsu - w
tym dziczyźnie. Ze względu na zawartość garbników ziele macierzanki piaskowej
wskazane jako dodatek do przyprawiania gulaszu, baraniny, mielonych kotletów i
tłustego mięsa. Posiekanymi listkami można też doprawiać sałaty.
Macierzanka piaskowa to gatunek
niewielkiej krzewinki. Jest to roślina zadarniająca, pełzająca, która tworzy
niskie, bardzo gęste murawy. W naturze kwiat macierzanki ma różne odcienie różu
i fioletu oraz formę drobnych kwiatostanów. Krzewinka ta nadaje się na skarpy,
do ogrodów skalnych jako roślina na skalniak i do zazieleniania dachów. Rośnie w pełnym słońcu, na
przepuszczalnych glebach. Jej uprawa jest bardzo prosta. Macierzanka lecznicza ma
właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, pobudzające, wykrztuśne, ściągające,
przeciwskurczowe i moczopędne. Ziela macierzanki w postaci naturalnej oraz
suszu używa się w gastronomii.
Literatura:
- Bilgri A., Birgit A., Zioła w kuchni i w aptece. Apteka
benedyktynów z Andechs. Kraków 2004.
- Górnicka J., Apteka natury. Poradnik zdrowia. Ziołolecznictwo,
akupresura, masaż shiatsu. Janki [2011].
- Halbański M., Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa 1986.
- Herwig R., Riou C., 350 roślin ogrodowych. Warszawa 1995.
- Hlava B., Lánská D., Rośliny przyprawowe. Warszawa 1983.
- Koniuszy E., Macierzanka piaskowa. „Aura” 2000 nr 6, dod. „Zioła a
zdrowie” nr 33.
- Krejča J., Jakábová A., Rośliny skalne. Warszawa 1982.
- Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne
zastosowanie. Warszawa 1989.
- Polakowska M., Leśne rośliny zielarskie. Warszawa 1982.
- Rośliny ozdobne. Warszawa 1987.
- Selitz P., Rośliny przyprawowe i aromatyczne. Warszawa [1993].
- Ulanowski K., Rośliny ozdobne. Ogród z pasją. [Warszawa 2016].
- Uprawa roślin ozdobnych. Podręcznik dla studentów akademii
rolniczych. Warszawa 1984.