Maliny, które rodzą
jasne, żółte lub białe owoce, to nie jest osobny gatunek. To są po prostu
odmiany zwykłych malin, które mają inny kolor owoców. Dowiedz się, jak się
zajmować tymi malinami i czy warto posadzić je w swoim ogrodzie. Oto
najważniejsze informacje o żółtych malinach!
Jeśli szukasz więcej
porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o malinach.
Żółte maliny – podstawowe informacje
Żółte maliny –
charakterystyka
Maliny żółte cieszą się coraz większą popularnością. Są
nietypowe i ciekawe, a ich owoce nie ustępują pod względem smaku owocom
typowych odmian. Są pyszne i aromatyczne, a na dodatek mają taką samą zawartość
składników odżywczych i właściwości! Natomiast ze względu na wyjątkowy kolor
wspaniale prezentują się w deserach. Jako dekoracja do ciast, składnik sałatki
owocowej, dodatek do galaretek, owsianek, jogurtów i kremów – żółte maliny
zawsze się sprawdzą. Można zrobić z nich także przetwory. A najlepsze są, oczywiście,
zjadane prosto z krzewu!
W Polsce pojawia się zaledwie kilka odmian malin żółtych.
Ich dokładny opis będzie niżej, ale jest kilka cech, które łączą wszystkie
żółte odmiany. Przede wszystkim są to maliny powtarzające owocowanie, czyli
maliny jesienne. Oznacza to, że krzew owocuje od lipca aż do pierwszych
przymrozków! Dodatkowo owoce są bardzo dobrej jakości, duże, bardzo smaczne i
jędrne, są mało podatne na uszkodzenia i gnicie. Dlatego dobrze sprawdzają się
w deserowo i na przetwory. Malina żółta świetnie sprawdza się zarówno w
przypadku uprawy towarowej, jak i na własny użytek.
Żółte maliny –
najlepsze odmiany
Najbardziej prawdopodobne jest to, że w sklepie ogrodniczym
spotkasz malinę żółtą odmiany ‘Poranna Rosa’. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się
krzew, który bardzo obficie owocuje. Zazwyczaj składa się z kilkunastu pędów,
które bardzo gęsto pokryte są kolcami. Malina osiąga maksymalnie 1,5 m
wysokości, można ją posadzić przy linkach. Owocuje już w lipcu na pędach
dwuletnich, od września pojawiają się o wiele większe, bardzo smaczne owoce na
pędach tegorocznych. Są bardzo charakterystyczne. ‘Poranna Rosa’ wytwarza
intensywnie żółte, kuliste malinki, które są niezwykle odporne na uszkodzenia.
Dobrą odmianą deserową jest także ‘Golden Queen’. Jest to
odmiana, która ma wspaniałe, złociste owoce. Początkowo są białe, ale w miarę
dojrzewania nabierają intensywniejszego koloru. Słodkie i smaczne, świetnie
sprawdzają się na przetwory. Odmiana jest niższa od innych malin (do 1,2 m
wysokości), ale jest bardziej odporna na mróz i nadaje się do uprawy we
wszystkich częściach kraju.
Kolejną zasługującą na uwagę odmianą jest ‘Fallgold’. Jej
sadzonki są niestety nieco rzadsze i przez to droższe, ale jest kilka sklepów,
które sprowadzają je i zajmują się sprzedażą. Maliny ‘Fallgold’ wyróżniają się
smakiem i dość niewielkimi wymaganiami. Odporność na mróz jest ich największym
plusem. Dodatkowo jest to odmiana samopłodna, co oznacza, że nie trzeba kupować
do niej osobnych zapylaczy.
Ciekawostka: wiele osób myśli, że pineberry to także rodzaj
czy odmiana maliny żółtej. Nic bardziej mylnego! Pineberry to truskawka
ananasowa o żółtej skórce. Jest to hybryda dwóch gatunków truskawki o wyraźnie
ananasowym smaku. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie malin.
Żółte maliny – uprawa krok po kroku
Jak uprawiać żółte
maliny?
Żółta malina ma dokładnie takie same wymagania, jak
czerwona. Uprawa niczym się nie różni, podobnie jak warunki siedliskowe, które
trzeba im zapewnić. Sadzonki sadzi się wyłącznie na stanowiskach słonecznych
(chociaż rośliny radzą sobie w cieniu, tylko w słońcu owoce będą smaczne i
słodkie). Do tego najlepsze będą oczywiście tereny równinne lub nieco pochylone
stoki. Warto wybrać naprawę ciepłe miejsce,
by nie trafić na tak zwane zastoiska mrozowe.
Gleba do uprawy malin powinna być żyzna i dobrze wilgotna.
Lepiej wybrać przewiewne podłoże, by korzenie nie były zalewane, należy znaleźć
miejsce z daleka od zastoisk wodnych. Dodatkowo trzeba pamiętać, że maliny
wszystkich odmian mają podobne wymagania co do pH podłoża – powinno wynosić
6,5.
Maliny należy uprawiać wyłącznie na dobrze przygotowanej
ziemi. Przed posadzeniem rośliny należy poprawić właściwości gleby – przekopać ją
z kompostem lub obornikiem. Można także zastosować naturalny humus z dżdżownic
kalifornijskich. Rozmnażanie i sadzenie malin przypada na wiosnę i jesień. Oba
terminy są tak samo dobre.
Uprawa malin żółtych
– podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
Odmiany malin żółtych nie są jakieś szczególnie wymagające,
ale nie można zapomnieć, że maliny po prostu są dość wrażliwe i mogą
potrzebować więcej opieki, niż ci się wydaje. Najważniejszym zabiegiem jest
oczywiście podlewanie, ale krzewy gorzej będą sobie radziły także bez cięcia i
nawożenia. W okresie zawiązywania owoców duża ilość wody jest naprawdę ważna.
Maliny lubią wilgotne podłoże, ale niestety nie za bardzo. Korzenie narażone na
długotrwałe zalewanie mogą gnić. W czasie suszy jednak krzewy warto obficie
podlewać nawet codziennie.
Maliny nawozi się dwa razy w sezonie. Pierwsza dawka powinna
zostać podana wczesną wiosną, drugą aplikuje się w czerwcu. Jakie preparaty
stosować? Dobrze sprawdzą się wszystkie nawozy wieloskładnikowe dedykowane do
malin i jeżyn lub do krzewów owocowych ogólnie. Zawierają odpowiednią proporcję
azotu do fosforu i potasu. Dzięki temu roślina nie będzie szła w liście, tylko
bardziej skupi się na wybarwieniu i wielkości owoców.
Żółte maliny niestety dość szybko rosną. To sprawia, że ich
cięcie jest bardzo ważnym zabiegiem. Malina owocuje na pędach zeszłorocznych
latem i tegorocznych jesienią. Dlatego trzeba bardzo uważać, by nieumiejętne
cięcie nie zniszczyło plonu. Najważniejsze jest to, by usuwać pędy krzyżujące
się, nadmiernie wybujałe lub zasłaniające inne gałązki. Do tego oczywiście
zawsze usuwa się pędy przemarznięte, zniszczone i chore. Co jakiś czas warto
przeprowadzić intensywne cięcie odmładzające.