Nazwa rośliny
Mandarynka (łac. Citrus reticulata)
Systematyka
rutowate > cytrus > mandarynka

Wygląd mandarynki

Pochodzenie:
Chiny Południowo-Zachodnie, Indie Południowo-Wschodnie
Roczne przyrosty:
10 cm - 15 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
150 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
20 lat


Pokrój mandarynki:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla mandarynki

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, odkłady


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, roślina doniczkowa, w pojemnikach

Pielęgnacja mandarynki

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:
wełnowce, przędziorki, misecznik cytrusowiec

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Mandarynkę należy przesadzać, kiedy doniczka staje się zdecydowanie za ciasna, zwykle co 2-3 lata.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Wczesną wiosną można wykonać cięcie formujące drzewka.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz organiczny, do cytrusów. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Mandarynka nie powinna mieć ziemi ani zbyt mokrej, ani zbyt suchej. Lepiej znosi krótkotrwałe przesuszenie niż nadmierne podlewanie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
styczeń, luty, grudzień