Nazwa rośliny
Mango indyjskie (łac. Mangifera indica) znana też jako mangusodrzew, mangowe drzewo, posmacz indyjski
Systematyka
nanerczowate > mango > mango indyjskie

Mango indyjskie znana pod łacińską nazwą mangifera indica to drzewo.

Inne nazwy mango indyjskiego to między innymi mangusodrzew, mangowe drzewo, posmacz indyjski

Jej miejsce pochodzenia to Azja Południowo-Wschodnia, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie, ogród zimowy i balkon, taras.

Podstawowymi walorami mango indyjskiego są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce i jadalne owoce. Mangusodrzew jest jadalna.

Mangowe drzewo rośnie rocznie od 30 do 50 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 250 do 400 cm i szerokość od 100 do 200 cm. Pokrój mango indyjskiego jest wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.

Mangowe drzewo ma kwiaty w kolorach takich jak czerwonawy i białawy które kwitną w miesiącach czerwiec. Liście rośliny są ciemnnozielone i lancetowate

Posmacz indyjski to roślina, którą sadzimy w marcu i kwietniu . Mangusodrzew najbardziej lubi stanowisko jasne, a sama uprawa jest trudna. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest dobra odporność na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce. posmacz indyjski wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd mango indyjskiego

Pochodzenie:
Azja Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
250 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat
Egzemplarze szczepione mogą po kilku latach w mieszkaniu zakwitnąć; wyhodowane z nasion rozwijają się znacznie dłużej.


Pokrój mango indyjskiego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, jadalne owoce
Kolor kwiatów:
czerwonawy, białawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla mango indyjskiego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, szczepienie


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja mango indyjskiego

Trudność uprawy:
trudny
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Mango indyjskie rośnie szybko i zwłaszcza w pierwszych latach musi być corocznie przesadzane do nowej, nieco większej doniczki. Ze względu na głęboki system korzeniowy, doniczka powinna być odpowiednio wysoka, a nie szeroka.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Mango indyjskie potrzebuje stale umiarkowanie wilgotnego podłoża, ale bez zastoju wody. Jeśli ziemia nadmiernie przeschnie, roślina szybko zareaguje brązowieniem krawędzi liści.
Zimowanie
Zimowanie należy zapewnić roślinie w pomieszczeniu jasnym i ciepłym w temperaturze około 15 stopni. Nawożenie należy wstrzymać, a podlewanie dostosować do temperatury panującej w pomieszczeniu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik
ikona podziel się Przekaż dalej