Rozmiary i wygląd mango indyjskiego
październik
rozłożysty
rozgałęziony
wzniesiony
gęsty
Jak sadzić mango indyjskie?
białawy
próchniczna
żyzna
świeża
szczepienie
kwiecień
kwiecień
Mango indyjskie znana pod łacińską nazwą mangifera indica to drzewo.
Inne nazwy mango indyjskiego to między innymi mangusodrzew, mangowe drzewo, posmacz indyjski
Jej miejsce pochodzenia to Azja Południowo-Wschodnia, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie, ogród zimowy i balkon, taras.
Podstawowymi walorami mango indyjskiego są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce i jadalne owoce. Mangusodrzew jest jadalna.
Mangowe drzewo rośnie rocznie od 30 do 50 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 250 do 400 cm i szerokość od 100 do 200 cm. Pokrój mango indyjskiego jest wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.
Mangowe drzewo ma kwiaty w kolorach takich jak czerwonawy i białawy które kwitną w miesiącach czerwiec. Liście rośliny są ciemnnozielone i lancetowate
Posmacz indyjski to roślina, którą sadzimy w marcu i kwietniu . Mangusodrzew najbardziej lubi stanowisko jasne, a sama uprawa jest trudna. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest dobra odporność na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce. posmacz indyjski wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.