Nazwa rośliny
Medinilla wspaniała (łac. Medinilla magnifica)
Systematyka
zaczerniowate > medinilla > medinilla wspaniała

Wygląd medinilli wspaniałej

Pochodzenie:
Filipiny
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój medinilli wspaniałej:
wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla medinilli wspaniałej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, odkłady powietrzne


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, ziemia do kaktusów
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja medinilli wspaniałej

Trudność uprawy:
trudny
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przesadzać medinillę wspaniałą można w zasadzie przez cały rok, jednak w okresie kwitnienia łatwo uszkodzić efektowne kwiatostany.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Przycięcie co kilka lat pędów do starego drewna tuż nad pąkiem, zaraz po kwitnieniu, pobudza krzew do lepszego wzrostu i kwitnienia.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz w miesiącu.
Tworzenie dużej liczby okazałych kwiatów oznacza duże zapotrzebowanie na systematyczne zasilanie rośliny nawozem.
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
W tej fazie roślina tworzy nowe pędy i zawiązuje pąki kwiatowe.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, bez zastoju wody.
Przygotowanie do kwitnienia
Aby roślina mogła przygotować się do nowego kwitnienia, należy zapewnić jej pobyt w chłodniejszym pomieszczeniu - 16-18 stopni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: