Mięta czekoladowa znana pod łacińską nazwą mentha x piperita 'chocolate' to bylina.
Inne nazwy mięty czekoladowej to między innymi mięta ‘Chocolate’
Jej miejsce pochodzenia to Wielka Brytania, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród naturalny i ogród ziołowy.
Podstawowymi walorami mięty czekoladowej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze, przyprawowe, pokarm dla owadów, jadalne liście i jadalne kwiaty. Mięta ‘Chocolate’ jest jadalna, lecznicza i przyprawowa.
Mięta ‘Chocolate’ rośnie rocznie od 30 do 50 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 30 do 50 cm i szerokość od 20 do 40 cm. Pokrój mięty czekoladowej jest wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony i rozłogowy.
Mięta ‘Chocolate’ ma kwiaty w kolorach takich jak jasnofioletowy które kwitną w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień. Liście rośliny są zielone i jajowate
Mięta ‘Chocolate’ to roślina, którą sadzimy w kwietniu i październiku . Mięta ‘Chocolate’ najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to roślina tolerancyjna. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to pchełki ziemne. mięta ‘Chocolate’ wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd mięty czekoladowej
przyciąga zwierzęta
odstrasza zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze, przyprawowe, pokarm dla owadów, jadalne liście, jadalne kwiaty
Sadzenie i stanowisko dla mięty czekoladowej
Pielęgnacja mięty czekoladowej
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
Kiedy należy przycinać? | ||||||||||||
Doskonale znosi przycinanie. Ścięcie mięty wczesną wiosną nisko nad ziemią zapewnia zwarty pokrój. Przycinanie w okresie wegetacyjnym następuje przy okazji pozyskiwania świeżych liści. |
||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Terminy zbiorów | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
kompost.
Nawozić 1 raz w roku. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni. Podłoże powinno być stale wilgotne, bez zastoju wody. |
||||||||||||
Przygotowanie do zimowania | ||||||||||||
Miętę czekoladową uprawianą w doniczkach i pojemnikach na balkonie i tarasie należy zabezpieczyć włókniną przed przemarznięciem bryły korzeniowej. |