Nazwa rośliny
Mięta czekoladowa (łac. Mentha x piperita 'Chocolate') znana też jako mięta ‘Chocolate’
Systematyka
jasnotowate > mięta > mięta czekoladowa

Wygląd mięty czekoladowej

Pochodzenie:
Wielka Brytania
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój mięty czekoladowej:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony, rozłogowy
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
jasnofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla mięty czekoladowej

Termin sadzenia:
kwiecień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
podział, sadzonki wierzchołkowe, sadzonki korzeniowe


Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja mięty czekoladowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Ścięcie mięty wczesną wiosną nisko nad ziemią zapewnia zwarty pokrój. Przycinanie w okresie wegetacyjnym następuje przy okazji pozyskiwania świeżych liści.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże powinno być stale wilgotne, bez zastoju wody.
Przygotowanie do zimowania
Miętę czekoladową uprawianą w doniczkach i pojemnikach na balkonie i tarasie należy zabezpieczyć włókniną przed przemarznięciem bryły korzeniowej.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień