• Podstawowe dane
  • Rozmiary i wygląd
  • Sadzenie
  • Pielęgnacja rośliny
  • Zdjęcia mięty czekoladowej
  • Podobne rośliny
  • Zwiń
    Nazwa rośliny
    Mięta czekoladowa (łac. Mentha x piperita 'Chocolate') znana też jako mięta ‘Chocolate’
    Systematyka
    jasnotowate > mięta > mięta czekoladowa
    Trudność uprawy:
    łatwy
    Pochodzenie:
    Wielka Brytania

    Rozmiary i wygląd mięty czekoladowej

    Mięta ‘Chocolate’ - charakterystyka
    Charakter wzrostu:
    bylina
    Rodzaj ulistnienia:
    Termin kwitnienia:
    lipiec
    sierpień
    wrzesień
    Przydatność do spożycia:
    jadalna
    lecznicza
    przyprawowa
    Czy przyciąga zwierzęta:
    Tak
    Czy odstrasza zwierzęta:
    Tak
    Przeznaczenie mięty czekoladowej
    Terminy zbiorów
    Typ pożytku:
    liście
    Termin zbiorów:
    maj
    czerwiec
    lipiec
    sierpień
    wrzesień
    Jak wygląda mięta czekoladowa?

    Jak sadzić miętę czekoladową?

    Przyrosty roczne i docelowe wymiary
    Roczne przyrosty:
    30 cm - 50 cm
    Maksymalna wysokość:
    30 cm - 50 cm
    Maksymalna szerokość:
    20 cm - 40 cm
    Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
    1 rok
    Kwiaty i liście
    Kolor kwiatów:
    jasnofioletowy
    Wielkość i forma kwiatów:
    kwiatostan
    Czy pachnąca:
    Tak
    Kształt liścia:
    jajowate
    Kolor liścia:
    zielone
    Stanowisko dla mięty czekoladowej
    Strefa mrozoodporności:
    bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C
    Wilgotność podłoża:
    umiarkowane
    Rodzaj gleby:
    gliniasta
    przepuszczalna
    próchniczna
    żyzna
    piaszczysto-gliniasta
    piaszczysto-próchniczna
    Odczyn pH gleby:
    Sadzenie
    Sposób rozmnażania:
    podział
    sadzonki wierzchołkowe
    sadzonki korzeniowe
    Rozstaw przy sadzeniu:
    20 cm - 30 cm
    Termin sadzenia:
    kwiecień
    październik
    Przesadzanie
    Termin przesadzenia:
    kwiecień
    październik

    Mięta ‘Chocolate’ - pielęgnacja

    Choroby i szkodniki typowe dla rośliny
    Poziom odporności:
    bardzo odporna
    Przycinanie
    Czy przycinać:
    Tak
    Terminy przycinania:
    marzec
    Jak znosi przycinanie:
    doskonale
    Dodatkowe informacje:
    Ścięcie mięty wczesną wiosną nisko nad ziemią zapewnia zwarty pokrój. Przycinanie w okresie wegetacyjnym następuje przy okazji pozyskiwania świeżych liści.
    Zabiegi pielęgnacyjne
    Typ zabiegu:
    przygotowanie do zimowania
    Terminy zabiegów:
    listopad
    Dodatkowe informacje:
    Miętę czekoladową uprawianą w doniczkach i pojemnikach na balkonie i tarasie należy zabezpieczyć włókniną przed przemarznięciem bryły korzeniowej.
    Nawożenie
    Czy konieczność nawożenia?
    Tak
    Typ nawozu:
    kompost
    Częstotliwość:
    1 raz w roku
    Terminy nawożenia:
    marzec, kwiecień
    Podlewanie
    Okres podlewania:
    kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień
    Częstotliwość:
    Co 2 dni
    Zapotrzebowanie na wodę:
    umiarkowane - podlewa się wtedy, gdy sucha warstwa podłoża w doniczce ma około 15 mm
    Dodatkowe informacje:
    Podłoże powinno być stale wilgotne, bez zastoju wody.