Mięta czekoladowa znana pod łacińską nazwą mentha x piperita 'chocolate' to bylina.
Inne nazwy mięty czekoladowej to między innymi mięta ‘Chocolate’
Jej miejsce pochodzenia to Wielka Brytania, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród naturalny i ogród ziołowy.
Podstawowymi walorami mięty czekoladowej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze, przyprawowe, pokarm dla owadów, jadalne liście i jadalne kwiaty. Mięta ‘Chocolate’ jest jadalna, lecznicza i przyprawowa.
Mięta ‘Chocolate’ rośnie rocznie od 30 do 50 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 30 do 50 cm i szerokość od 20 do 40 cm. Pokrój mięty czekoladowej jest
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony i rozłogowy.
Mięta ‘Chocolate’ ma kwiaty w kolorach takich jak jasnofioletowy
które kwitną w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień.
Liście rośliny są
zielone
i
jajowate
Mięta ‘Chocolate’ to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
i
październiku
.
Mięta ‘Chocolate’ najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest łatwa.
Idealny odczyn gleby to roślina tolerancyjna.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to pchełki ziemne.
mięta ‘Chocolate’ wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.