Nazwa rośliny
Mięta pieprzowa (łac. Mentha ×piperita) znana też jako mięta lekarska, miętkiew, miętkiewa
Systematyka
jasnotowate > mięta > mięta pieprzowa

Wygląd mięty pieprzowej

Pochodzenie:
Wielka Brytania
Roczne przyrosty:
20 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój mięty pieprzowej:
wyprostowany, rozkrzewiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ozdobne liście, przyprawowe, pokarm dla owadów, lecznicze
Kolor kwiatów:
różowy, liliowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla mięty pieprzowej

Termin sadzenia:
kwiecień, październik
Sposób rozmnażania:
podział, sadzonki wierzchołkowe


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja mięty pieprzowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Liście mięty pieprzowej można zbierać przez cały sezon. Na potrzeby suszenia większej ilości ziela można ściąć miętę w czerwcu, a kiedy odrośnie - ponowić zbiór we wrześniu. Nie wykonuje się radykalnego cięcia na rabatach ozdobnych.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże powinno być stale wilgotne, bez zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
ziele
Termin zbiorów:
czerwiec, wrzesień