Nazwa rośliny
Mięta pieprzowa (łac. Mentha ×piperita) znana też jako mięta lekarska, miętkiew, miętkiewa
Systematyka
jasnotowate > mięta > mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa - właściwości, zastosowanie, uprawa, pielęgnacja

Napar z mięty pieprzowej to jeden z najlepszych sposobów na niestrawność. Wie to każdy, dlatego herbatkę miętową można kupić w każdym sklepie. Faktycznie wspiera układ trawienia, ale to niejedyny powód, by regularnie przygotowywać sobie miętę do picia. Dowiedz się, jakie działanie ma liść mięty pieprzowej i jak inaczej można go wykorzystać.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięcie.

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita) – charakterystyka

Mięta pieprzowa – kilka słów o gatunku

Mięta pieprzowa (łac. Mentha xpiperita), a właściwie mięta lekarska, została wprowadzona do uprawy w XVIII wieku. Od tego czasu rozprzestrzeniła się na całym świecie, ponieważ jej zielone listki zawierają bardzo dużo dobroczynnych składników, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. To roślina, która idealnie sprawdza się w uprawie doniczkowej i ogrodowej – bylina, która znosi bardzo wiele niesprzyjających warunków uprawy.

Mięta pieprzowa stanowi niewielką krzewinkę, która składa się z wielu ulistnionych, wzniesionych łodyg. Osiąga maksymalnie 90 cm wysokości, w doniczce jest znacznie mniejsza. Ma ładne, niewielkie listki, które pachną po potrąceniu. Zawierają olejek miętowy i olejki eteryczne, na przykład mentol. Mięta lekarska jest intensywna w smaku, o wiele bardziej intensywna niż mięta cytrynowa czy zielona, ale listki nadają się do dodania do napojów, drinków czy deserów, a nawet mięsa – dzięki nim danie nabiera świeżego smaku.

Właściwości mięty

Początkowo mięta znajdowała zastosowanie wyłącznie w medycynie ludowej, jednak jej niezwykłe działanie jest tak szerokie, że zaczęła pojawiać się także w medycynie konwencjonalnej. Często robi się z niej syropy czy tabletki, a mentol i olejek miętowy wykorzystuje się do tworzenia różnego rodzaju pastylek do ssania, środków na nadkwasotę i tym podobne.

To właśnie te pachnące elementy – mentol i olejek miętowy – mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, na dodatek pobudzają pracę układu trawiennego, więc świetnie sprawdzają się przy prawie wszystkich problemach związanych z niestrawnością. Właściwości mięty można wykorzystać także przy bólach gardła, zatok czy przeziębieniach. Maści i kremy mentolowe dzięki zapachowi i rozgrzewającemu działaniu pomagają oczyścić drogi oddechowe. Podobnie działa olejek miętowy dodany do wanny w czasie kąpieli.

Działanie mięty pieprzowej

Zastosowanie mięty: leczenie układu trawiennego

Mięta pieprzowa uchodzi za najlepszy środek na problemy układu trawiennego. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ liść mięty pieprzowej naprawdę ułatwia perystaltykę, pomaga pobudzać wydzielanie soków trawiennych i działają lekko rozkurczowo, ale nie zawsze to dobrze się sprawdza. Napar z mięty do picia nie zadziała w niektórych przypadkach, takich jak nadkwasota czy nieżyt żołądka. Jednak właściwości zdrowotne mięty dobrze sprawdzą się w momencie przejedzenia, bólów brzucha, także tych na tle nerwowym. Herbata z mięty może także przyspieszyć trawienie, bowiem pobudza wydzielanie soków żołądkowych i łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego.

Właściwości mięty wykorzystuje się także w problemach z woreczkiem żółciowym lub zaburzeniami wydzielania żółci. Zmniejsza odczucia bólowe wywołane skurczami dróg żółciowych i kolkach jelitowych. Działa lekko żółciopędnie. Napoje z mięty do picia można przygotowywać samodzielnie, są także środki farmaceutyczne z miętą, które można kupić w aptece. Liście mięty, a dokładniej olejek z liści mięty znajduje szerokie zastosowanie.

Miętowe mikstury: nalewka i syrop z mięty

Nie tylko herbata z mięty ma właściwości zdrowotne. W lecznictwie domowym wykorzystuje się także samodzielnie przygotowywane mikstury z mięty, jak nalewka lub syrop. Nalewka z mięty na spirytusie może być zarówno gorzka i lecznicza, do stosowania na żołądek, jak i delikatniejsza, słodsza i bardziej deserowa. W pierwszej wersji wystarczy zalać liście spirytusem, a w drugiej należy uzyskany z tego płyn wymieszać z syropem cukrowym.

Syrop z mięty ma intensywnie miętowy smak. Ma właściwości lecznicze typowe dla tej rośliny i pomaga na zaburzenia trawienia i przejedzenie. Pomoże ci się także uchronić przed wzdęciami. Syrop z mięty można dodawać do herbaty lub napojów, nadaje się także do zrobienia lemoniady o miętowym smaku.

Mięta pieprzowa – uprawa i pielęgnacja

Stanowisko dla mięty pieprzowej (Mentha ×piperita)

Mięta pieprzowa nie ma szczególnych wymagań. Można uprawiać ją w ogrodzie lub na balkonie czy parapecie, ponieważ dobrze sprawdza się w doniczkach. Lubi stanowiska lekko zacienione, ale w pełnym słońcu też urośnie, chociaż może być nieco mniej bujna.

Potrzebuje tylko standardowej ziemi ogrodowej lub do kwiatów doniczkowych. Lubi podłoże zasobne w składniki odżywcze i substancje organiczne. Przed sadzeniem podłoże można wzmocnić granulatem z wysuszonego obornika lub biohumusem, by miało lepszą, mniej zwięzłą strukturę. W przypadku mięty doniczkowej dobrze sprawdzi się lekko gliniasta gleba – dzięki temu lepiej utrzymuje wodę. Jeśli nie masz możliwości uprawy mięty w ogrodzie, sprawdź ten artykuł o uprawie mięty pieprzowej w doniczce.

Pielęgnacja mięty pieprzowej w domu i w ogrodzie

Pielęgnacja mięty pieprzowej nie jest trudna, jednak roślina jest dość wymagająca. Najważniejszą czynnością jest podlewanie, zwłaszcza w przypadku sadzonek w doniczce. Mięta szybko się przesusza, a potrzebuje stale wilgotnego podłoża. Roślina nie potrzebuje nawożenia, wystarczy nawóz startowy. W uprawie ogrodowej można raz w sezonie zasilać roślinę wiosną.

Mięta pieprzowa bardzo dobrze znosi cięcie, wręcz powoduje to intensywniejsze zagęszczanie się krzewinki. Aby wypuściła pędy boczne, należy uszczknąć wierzchołki łodyg. Roślinę zbiera się trzy razy w roku, kiedy to obcina się pędy tuż przy ziemi. Bardzo szybko odrastają, więc nie ma powodów do obaw. Łodygi z liśćmi można wysuszyć, a potem stosować do naparów i herbat. Świeże listki można pozyskiwać regularnie, uszczykując pojedyncze lub ścinając całą gałązkę tuż przy ziemi. Mięta to bylina, jest mrozoodporna i dobrze poradzi sobie pod kołderką śniegu, nie trzeba zatem martwić się o ochronę przed zimnem.

Wygląd mięty pieprzowej

Pochodzenie:
Wielka Brytania
Roczne przyrosty:
20 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój mięty pieprzowej:
wyprostowany, rozkrzewiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ozdobne liście, przyprawowe, pokarm dla owadów, lecznicze
Kolor kwiatów:
różowy, liliowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla mięty pieprzowej

Termin sadzenia:
kwiecień, październik
Sposób rozmnażania:
podział, sadzonki wierzchołkowe


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja mięty pieprzowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Liście mięty pieprzowej można zbierać przez cały sezon. Na potrzeby suszenia większej ilości ziela można ściąć miętę w czerwcu, a kiedy odrośnie - ponowić zbiór we wrześniu. Nie wykonuje się radykalnego cięcia na rabatach ozdobnych.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże powinno być stale wilgotne, bez zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
ziele
Termin zbiorów:
czerwiec, wrzesień
ikona podziel się Przekaż dalej