Nazwa rośliny
Mikrobiota syberyjska (łac. Microbiota decussata)
Systematyka
cyprysowate > mikrobiota > mikrobiota syberyjska

Wygląd mikrobioty syberyjskiej

Pochodzenie:
Daleki Wschód Rosji
Roczne przyrosty:
5 cm - 7 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
30 lat


Pokrój mikrobioty syberyjskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, płaski, dywanowy, pokładający się
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, efektowne przebarwienie liści
Kolor kwiatów:
zielonkawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
igłowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla mikrobioty syberyjskiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 200 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, piaszczysto-próchniczna, kamienista, żwirowa
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja mikrobioty syberyjskiej

Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
W razie konieczności można spróbować przenieść krzew w nowe miejsce z bryłą ziemi.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwasolubnych, do roślin iglastych. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Miokrobiota ma duże zapotrzebowanie na wilgoć, nie znosi przesuszania ani zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: