Nazwa rośliny
Miskant cukrowy (łac. Miscanthus sacchariflorus)
Systematyka
wiechlinowate > miskant > miskant cukrowy

Wygląd miskanta cukrowego

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny, Daleki Wschód Rosji
Roczne przyrosty:
60 cm - 240 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 240 cm
Maksymalna szerokość:
80 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój miskanta cukrowego:
wyprostowany, rozłożysty, kępiasty, łukowato wygięty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla miskanta cukrowego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 80 cm
Sposób rozmnażania:
podział, odrosty korzeniowe


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, gliniasta, przepuszczalna, lekka, próchniczna, żyzna, piaszczysta, wilgotna, mokra
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja miskanta cukrowego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Zeszłoroczne, zaschnięte pędy trawy trzeba ściąć nisko przy ziemi.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin zielonych. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Stale wilgotna gleba gwarantuje szybki, bujny wzrost, natomiast gatunek ten wykazuje wysoką odporność na suszę.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: