Miskant cukrowy znana pod łacińską nazwą miscanthus sacchariflorus to bylina.
Jej miejsce pochodzenia to Korea, Japonia, Chiny i Daleki Wschód Rosji, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród orientalny, ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród skalny, ogród japoński, ogród naturalny i ogród wodny.
Podstawowymi walorami miskanta cukrowego są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście i efektowne przebarwienie liści. Miskant cukrowy jest niejadalna.
Miskant cukrowy rośnie rocznie od 60 do 240 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 60 do 240 cm i szerokość od 80 do 100 cm. Pokrój miskanta cukrowego jest
wyprostowany, rozłożysty, kępiasty, łukowato wygięty i wzniesiony.
Miskant cukrowy ma kwiaty w kolorach takich jak biały
które kwitną w miesiącach sierpień i wrzesień.
Liście rośliny są
ciemnnozielone
i
równowąskie
Miskant cukrowy to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
i
maju
.
Miskant cukrowy najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest łatwa.
Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce.
Miskant cukrowy wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.