Nazwa rośliny
Monstera dubia (łac. Monstera dubia)
Systematyka
obrazkowate > monstera > monstera dubia

Wygląd monstery dubia

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa
Roczne przyrosty:
40 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
150 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 120 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój monstery dubia:
pnący, luźny, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
różowy, łososiowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla monstery dubia

Termin sadzenia:
styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad, grudzień
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, sadzonki wierzchołkowe
Dodatkowe informacje:
Monstera dubia pobiera składniki pokarmowe i wodę głównie korzeniami powietrznymi, dlatego nie wymaga dużej doniczki z dużą ilością podłoża.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, lekka, próchniczna, torfowa
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja monstery dubia

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Monstera dubia nie wymaga częstego przesadzania. Kiedy jednak doniczka staje się zbyt mała, najlepiej późną wiosną przesadzić pnącze do nowej.
Nawożenie
Nawóz do roślin zielonych. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Przelanie rośliny może być dla niej niebezpieczne, podlewanie monstery dubia należy uzależniać od rzeczywistych potrzeb. Jesienią i zimą należy poczekać, aż wierzchnia warstwa podłoża nieco podeschnie.
Zraszanie
Monstera dubia lubi wilgotne powietrze, dlatego należy ją latem zraszać wodą, a liście przecierać wilgotną szmatką.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: