Oliwka europejska znana pod łacińską nazwą olea europaea to drzewo.
Inne nazwy oliwki europejskiej to między innymi drzewo oliwne, oliwnik europejski, oliwka uprawna
Jej miejsce pochodzenia to obszar śródziemnomorski, Bliski Wschód i Afryka, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak balkon, taras i ogród śródziemnomorski.
Podstawowymi walorami oliwki europejskiej są ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, jadalne owoce i zimozielona. Drzewo oliwne jest jadalna.
Oliwnik europejski rośnie rocznie od 20 do 30 cm i po 30 latach osiąga wysokość od 200 do 300 cm i szerokość od 150 do 250 cm. Pokrój oliwki europejskiej jest
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony i nieregularny.
Oliwnik europejski ma kwiaty w kolorach takich jak biały i białawy
które kwitną w miesiącach kwiecień i maj.
Liście rośliny są
ciemnnozielone
i
lancetowate
Oliwka uprawna to roślina, którą sadzimy w
marcu
,
kwietniu
,
wrześniu
i
październiku
.
Drzewo oliwne najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny.
Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, wełnowce i tarcznik.
oliwka uprawna wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.