Orzech czarny znana pod łacińską nazwą juglans nigra to drzewo.
Jej miejsce pochodzenia to północno-wschodnie regiony Ameryki Północnej, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród leśny i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami orzecha czarnego są ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce i jadalne owoce. Orzech czarny jest jadalna.
Orzech czarny rośnie rocznie od 80 do 110 cm i po 40 latach osiąga wysokość od 2000 do 3000 cm i szerokość od 1000 do 1500 cm. Pokrój orzecha czarnego jest wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony i zaokrąglony.
Orzech czarny ma kwiaty w kolorach takich jak zielonkawy które kwitną w miesiącach maj i czerwiec. Liście rośliny są zielone i złożone
Orzech czarny to roślina, którą sadzimy w kwietniu i maju . Orzech czarny najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to nasionnica orzechówka. Orzech czarny wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd orzecha czarnego
Sadzenie i stanowisko dla orzecha czarnego
Pielęgnacja orzecha czarnego
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
Kiedy należy przycinać? | ||||||||||||
Średnio znosi przycinanie. Podobnie jak orzech włoski nie wymaga zasadniczo przycinania, w razie potrzeby można wykonać późnym latem cięcie korygujące. |
||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
kompost.
Nawozić 1 raz w roku. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni. Regularne podlewanie jest potrzebne drzewkom w młodym wieku, później tylko w dłuższych okresach suszy. |
||||||||||||
Ochrona zimowa | ||||||||||||
Młode drzewka dobrze jest zabezpieczyć przed mrozem, w starszym wieku orzech czarny ma większą mrozoodporność niż włoski. |