Nazwa rośliny
Orzech czarny (łac. Juglans nigra)
Systematyka
orzechowate > orzech > orzech czarny

Wygląd orzecha czarnego

Pochodzenie:
północno-wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
80 cm - 110 cm
Maksymalna wysokość:
2000 cm - 3000 cm
Maksymalna szerokość:
1000 cm - 1500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
40 lat


Pokrój orzecha czarnego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
zielonkawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla orzecha czarnego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
500 cm - 1000 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, szczepienie


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, drzewo rodzinne

Pielęgnacja orzecha czarnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:
nasionnica orzechówka

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Średnio znosi przycinanie.
Podobnie jak orzech włoski nie wymaga zasadniczo przycinania, w razie potrzeby można wykonać późnym latem cięcie korygujące.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Regularne podlewanie jest potrzebne drzewkom w młodym wieku, później tylko w dłuższych okresach suszy.
Ochrona zimowa
Młode drzewka dobrze jest zabezpieczyć przed mrozem, w starszym wieku orzech czarny ma większą mrozoodporność niż włoski.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Przepisy kulinarne: