Nazwa rośliny
Ostryż długi (łac. Curcuma longa) znana też jako kurkuma, szafran indyjski, ostryż Zohary
Systematyka
imbirowate > ostryż > ostryż długi

Wygląd kurkumy

Pochodzenie:
Chiny, Indie
Roczne przyrosty:
40 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój kurkumy:
wyprostowany, rozłożysty, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, przyprawowe, lecznicze
Kolor kwiatów:
żółty, pomarańczowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kurkumy

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, październik, listopad
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 60 cm
Sposób rozmnażania:
podział kłącza


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, zawierająca wapń, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja kurkumy

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Przed okresem spoczynku należy ściąć suchy pęd kwiatostanu.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Roślinie należy zapewnić stale umiarkowanie wilgotne podłoże bez zastoju wody. W okresie spoczynku należy podlewanie ograniczyć.
Spoczynek zimowy
W okresie spoczynku roślinę należy ustawić w pomieszczeniu jasnym, o temperaturze 10-15 stopni i zaprzestać nawożenia.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa