Nazwa rośliny
Pałczak jamacaru (łac. Cereus jamacaru) znana też jako mandacaru, cardeiro
Systematyka
kaktusowate > pałczak > pałczak jamacaru

Wygląd pałczaka jamacaru

Pochodzenie:
północna Brazylia
Roczne przyrosty:
15 cm - 25 cm
Maksymalna wysokość:
120 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 120 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój pałczaka jamacaru:
wyprostowany, wzniesiony, kolumnowy, strzelisty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne owoce, ozdobne pędy
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:

Sadzenie i stanowisko dla pałczaka jamacaru

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, piaszczysta, ziemia do kaktusów, podłoże dla sukulentów
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
suche


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja pałczaka jamacaru

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kaktus trzeba przesadzać co kilka lat, kiedy doniczka stanie się zbyt ciasna.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do kaktusów. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewać należy wtedy, gdy podłoże nieco podeschnie. Przesuszenie jest mniej szkodliwe niż nadmiar wody.
Zimowanie
Zimowanie kaktusa powinno się odbywać w pomieszczeniu chłodnym, o temperaturze ok. 10 stopni. W tym czasie należy zredukować podlewanie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: