Sri Lanka
Rozmiary i wygląd trawy cytrynowej
w pojemnikach
kępiasty
łukowato wygięty
Jak sadzić trawę cytrynową?
żyzna
wilgotna
podział
nasiona
marzec
kwiecień
maj
Uprawa w domu trawy cytrynowej jest dobrym sposobem na zapewnienie sobie i najbliższym zdrowej atmosfery i oryginalnych doznań kulinarnych. W pomieszczeniach wypełnionych delikatnym cytrynowym aromatem lepiej się pracuje, bowiem orzeźwiający zapach wpływa pozytywnie na naszą koncentrację. Przyprawy kuchenne, wzbogacone o przyjemną cytrynową woń i charakterystyczny smak, pobudzają kubki smakowe i doznania zapachowe. Trawa cytrynowa, znana od stuleci w krajach azjatyckich, zdobywa popularność także na polskim rynku.
Jeśli interesują cię także inne rośliny uprawiane na przyprawy, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.
Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus, nosząca również nazwy palczatka cytrynowa i palczatka cytronelowa, jest byliną, tworzącą duże oryginalne i aromatyczne kępy. Roślina, o wysokości od 1,5 m do 1,8 m, zwraca uwagę bardzo długimi lancetowatymi liśćmi, które wyrastają z grubego kłącza. Liście sprawiają wrażenie zaostrzonych, posiadają wystający środkowy nerw, a po roztarciu w palcach, wydzielają intensywny cytrynowy zapach.
Roślina wytwarza latem zielone czerwono nabiegłe kwiaty, w postaci przewieszonych gron. W polskich warunkach klimatycznych sprawdza się uprawa w domu. Sadzenie trawy cytrynowej najlepiej przebiega w dużych pojemnikach, ustawianych w nasłonecznionych miejscach. Latem trawa cytrynowa zdobi ogród, tarasy i balkony, ale na czas zimy wymaga przeniesienia do chłodnego wnętrza, w którym panuje dodatnia temperatura powietrza. W warunkach szklarniowych temperatura otoczenia nie powinna spadać poniżej 8 stopni Celsjusza. Sprawdź także inne interesujące rośliny na balkon.
Jak uprawiać trawę cytrynową? Cena sadzonki trawy cytrynowej w centrach ogrodniczych, to około 8 zł/szt. Niestety, ich dostępność nie jest powszechna, stąd najlepiej zastosować nasiona.
Sadzenie trawy cytrynowej wygląda następująco:
Cena za 0,1 g nasion w opakowaniu wyniesie około 7 zł.
Medycyna ludowa w Azji oraz w Ameryce Południowej od dawna doceniała właściwości trawy cytrynowej, aplikując ją pod różnymi postaciami na wiele dolegliwości zdrowotnych. Współczesne badania naukowe potwierdzają jej właściwości lecznicze. Obecność witaminy C w 100 gramach surowej rośliny wynosi 2,6 g. Ponadto palczatka cytrynowa zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminy B6 oraz A. Trawa cytrynowa bogata jest w minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Taki skład prozdrowotnych substancji umożliwia szerokie zastosowanie.
Docenią go osoby uskarżające się na problemy układu pokarmowego. Trawa cytrynowa w postaci naparu pomoże pozbyć się zgagi i niekomfortowych wzdęć – efektu nagromadzenia w jelitach gazów, a także załagodzi stan zapalny jelit i ulży w bólu żołądka. Obecność witaminy C, wspierającej walkę z przeziębieniami, zwiększy odporność organizmu na infekcje i pozwoli obniżyć podwyższoną temperaturę ciała. Picie herbaty ma działanie detoksacyjne. Wraz z moczem zostaną wydalone z organizmu toksyczne produkty przemiany materii.
Przygotowanie naparu:
Porcję pociętej suszonej trawy cytrynowej, około 1 łyżeczki, należy zalać 200 ml wrzącej wody, po czym nakryć pokrywką i odczekać 10 minut. Herbatę pijemy w ciągu dnia, nie przekraczając czterech kubków.
Cena za suszone liście Cymbopogon citratus to około 4 zł za 50 g suszu do około 30 zł za 500 g. Sprawdź także jak uprawiać bazylię w doniczce.
Palczatka cytrynowa dostarcza olejku lemongrasowego, posiadającego szczególne właściwości. Duża zawartość cytralu, nienasyconego aldehydu terpenowego, przekracza 85% zawartości wszystkich komponentów substancji. Olejek posiada intensywny cytrynowy zapach, przyjemnie odbierany przez ludzi, a działający odstraszająco na owady.
Właściwości lecznicze palczatki cytrynowej ściśle łączą się z jej wartościami odżywczymi. Dieta zawierająca trawę cytrynową, oprócz oryginalnego smaku, pomaga walczyć ze złym cholesterolem. Polecana jest również osobom z cukrzycą typu 2. Zastosowanie w kuchni znajduje dolny zgrubiały pęd oraz świeże liście. Zbieramy je w porze letniej, do jesieni. Liście mogą być zbierane przez cały okres wegetacji. Możemy kupić świeżą roślinę, a na rynku dostępna jest trawa cytrynowa również w postaci sproszkowanej, marynowanej i suszonej. Zebrane liście i bulwy przechowujemy w warunkach chłodniczych nawet przez 3 tygodnie. Zamrożone, nadają się jedynie do ugotowania.
▪ Aromatyczne i smaczne dania
Cytrynowy i lekko gorzkawy posmak trawy cytrynowej wykorzystywany jest do przyrządzenia potraw orientalnych lub tradycyjnych polskich dań, przyprawianych w niecodzienny sposób. Warto połączyć smak trawy z kurczakiem, owocami morza, warzywami oraz wykorzystać do przyprawienia sosów i past. Kawałek łodygi dodany do gotującego się kompotu, nada oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Palczatka dobrze sprawdza się jako dodatek do herbaty – wystarczy wzbogacić jej smak, dodając łyżeczkę suszu do zaparzanej herbaty. Latem doskonale chłodzi, podawana na zimno, z lodem i listkami mięty.
▪ Tajska zupa z trawą cytrynową
Zastosowanie w kuchni aromatycznej rośliny umożliwi przygotowanie orientalnych potraw, którymi możemy zaimponować znajomym, jednocześnie poszerzając domowe menu. Tom Yum Goong jest nazwą tajskiej zupy. Można przygotować ją z kurczakiem lub z krewetkami.
Oto przepis na ostro-kwaśną pożywną zupę:
Składniki: łodyga trawy cytrynowej, puszka mleka kokosowego, limonka, kilka ząbków czosnku, kawałek imbiru, 2 łyżki brązowego cukru, papryczka chilli, pasta Tom-Yum - około 3 łyżki, sól (zamiast soli azjatyckie przepisy przewidują dodatek sosu rybnego), 2 szalotki, 2 pomidory oraz 5 grzybów Shiitake (daleki krewniak pieczarki), podwójna pierś kurczaka, olej kokosowy i około 300 ml wody. Produkty kuchni azjatyckiej dostępne są w polskich sklepach.
Wykonanie:
Trawa cytrynowa zasługuje na nasze zainteresowanie. Możemy z powodzeniem uprawiać ją w naszym kraju, uzyskując za jej przyczyną zdrowe i smaczne potrawy oraz lecznicze napary i olejki.